Historická budova Vesny na Údolní by mohla opět sloužit osvětové činnosti

0

brno, brno střed, historická budova, vesny na údolní


Ženský vzdělávací spolek Vesna by měl i v příštím roce využívat budovy na Údolní, které má ve správě město. Od nového roku přejde organizace ze současné výpůjčky do pronájmu. Aby vše bylo procedurálně správně, souhlasili dnes radní s adresným záměrem pronájmu pozemku.

„Spolek Vesna již od začátku války na Ukrajině intenzivně pomáhá uprchlíkům. V prostorách šatníku na Husově vznikl bez nadsázky informační i materiální hub. Tyto aktivity podporuje město pomocí dotací a v březnu jsme také Vesně zapůjčili budovy na Údolní 10, kde původně ženský vzdělávací spolek sídlil. Organizace tam pořádá kulturní, vzdělávací a další akce pro děti i dospělé. Aby mohla pokračovat v činnosti i v příštím roce, je nutné ošetřit další využívání domu i zahrady. Proto jsme nyní schválili adresný záměr na pronájem. Jakmile uběhne legislativní proces, budeme projednávat samotný návrh nájemní smlouvy,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Budova na Údolní 10 patřila spolku Vesna od konce 19. století, sídlil v ní jako nejstarší ženský spolek na Moravě. Nyní stejnojmenná nezisková organizace navazuje na osvětovou činnost spolku. Již nyní na Údolní fungují dětské skupiny s výukou češtiny pro děti ukrajinských uprchlíků. Po celé prázdniny jsou vypsány příměstské tábory. Do budoucna zde Ženský vzdělávací spolek Vesna plánuje pokračovat v dosavadních aktivitách a nadto pořádat kulturní, vzdělávací a komunitní akce pro děti, dospělé i seniory, jejich součástí budou i pravidelné volnočasové kurzy. Organizace bude i nadále pokračovat v sociálních aktivitách pro matky samoživitelky, integračních aktivitách a aktivizačních činnostech pro seniory. 

Dle zákona o obcích musí projednání smlouvy o nájmu v samosprávných orgánech města předcházet zveřejnění záměru pronájmu nemovitosti. Ten bude zveřejněn nejméně 15 dnů, následně bude radním města Brna předložen konkrétní návrh nájemní smlouvy k projednání.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář