Akvaponická farma Future Farming v Brně zkrachovala

Akvaponická farma Future Farming v Brně, která kombinovala chov ryb a pěstování rostlin, zkrachovala. Problémy firmy jsou připisovány jejímu obchodnímu modelu a platební neschopnosti. Odborníci zdůrazňují, že akvaponie je složitá metoda, která vyžaduje pečlivé nastavení.


Myšlenka, že rostliny potřebují k růstu půdu, je dnes překonaná. Moderní technologie, jako je hydroponie, kde jsou kořeny rostlin ponořeny do živného roztoku, se stávají stále populárnější. Nadstavbou této metody je akvaponie, která kombinuje hydroponii s chovem ryb, jejichž exkrementy hnojí rostliny a ty následně čistí vodu. V brněnských Dolních Heršpicích se touto metodou pěstovaly saláty za pomocí sumců afrických, avšak podnik Future Farming zkrachoval.

Podle odborníků není krach Future Farming náznakem krize v oboru, ale spíše výsledkem specifického obchodního modelu firmy. Firma se ocitla v platební neschopnosti, nemá prostředky na výplaty zaměstnanců ani na uspokojení věřitelů, kteří si zakoupili její dluhopisy. Web Seznam Zprávy uvádí, že společnost vybrala více než miliardu korun od drobných investorů.

Podle Roberta Pokludy, prorektora Mendelovy univerzity v Brně, která spolupracovala s Future Farming pouze na analýzách vzorků, je akvaponie velmi náročná. Plnění požadavků obou organismů, tedy ryb i plodin, je složité. Potvrzuje, že moderní metody pěstování nejsou jednoduché a vyžadují pečlivé nastavení parametrů každé kombinace druhu ryby a rostliny.

Josef Karpíšek, vedoucí skleníků Agro Maryša na Břeclavsku, uvádí, že Future Farming zvolila odlišný přístup. 'Spíše se zaměřili na investiční stránku a snažili se použít tuto myšlenku k získávání peněz. My jsme skuteční producenti zeleniny a nehledáme finance tímto způsobem,' říká Karpíšek. Připomíná, že moderní metody pěstování jsou stále ovlivněny nedávnými krizemi, jako byla pandemie covidu a zdražení energií.

Dagmar Zmrzlá z obchodního týmu Feel Greens, patřícího do skupiny Fosfa, přiznala problémy již před třemi lety, kdy jim pandemie narušila plány na zprovoznění nové kultivační místnosti pro aeroponii. Jaké jsou aktuální plány společnosti, nekomentovala.

Odborníci se shodují na přínosech těchto farem, které umožňují celoroční produkci a nabízí čerstvé potraviny. Pokluda doufá, že akvaponie si v budoucnu najde cestu na více komerčních farem. Hydroponie zůstane prověřenou metodou, avšak nastupující technologie jako aeroponie a vertikální zahradnictví mají snazší cestu do komerce. I přes investiční náročnost jsou tyto metody nutné pro zajištění dostupných a bezpečných domácích potravin.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy