Baseballový kouč si spletl ceny aneb talisman před výzvami

Český baseballový kouč Pavel Chadim prožil kuriozitu, když si z události Trenér roku omylem odnesl pamětní list patřící hokejovému trenérovi Radimu Rulíkovi. Tato milá historka pak posloužila jako talisman pro český tým před jejich velkými výzvami, včetně zápasů proti Japonsku na Pražském baseballovém týdnu a v Nagoje.


Českému kouči baseballové reprezentace Pavlu Chadimovi se vloni na vyhlášení Trenéra roku přihodila kuriózní situace: z události si domů nechtěně odnesl pamětní list, který patřil kouči hokejového výběru Radimu Rulíkovi. Tento malý omyl však nyní nabral na své zábavnosti a dokonce i sběratelské hodnotě.

'Celou dobu jsem mu ten dokument chtěl vrátit, ale doma mi řekli, že si ho mám nechat a podepsat, pokud na tom nebude Radim trvat,' usmívá se Chadim. Tato historka se stala talismanem pro české baseballisty, kteří letos čelí významným výzvám včetně zápasů proti japonské reprezentaci.

V rámci Pražského baseballového týdne se na konci letošních prázdnin český tým postaví vedle Německa a Tchaj-wanu také Japonsku, které bude reprezentovat tým budoucích hvězd z univerzit. 'Dostat se do zápasu proti Japonsku je velmi těžké. Je to podobné jako v hokeji a soubojích proti Kanadě,' vysvětluje Chadim. 'Přijedou nejlepší hráči z japonských univerzit, někteří už na profesionální úrovni. Jsou to budoucí hvězdy,' dodává.

Trenér Chadim se rozhodl dát šanci co největšímu počtu mladých hráčů. 'Samozřejmě že nikdo nechce prohrávat, ale výsledek není náš jediný cíl.' Přirovnává tuto situaci k nevydařenému turnaji hokejového Rulíkova výběru, který jeho tým zocelil před mistrovstvím světa.

Největší událostí pro českou baseballovou reprezentaci bude listopadový výjezd do Nagoje, kde se v exhibičních duelech dvakrát střetnou s japonskými Samuraji. Tyto zápasy budou historické, neboť Japonci se poprvé v přátelském utkání postaví týmu mimo první dvanáctku světového žebříčku.

Dohoda s Japonci byla uzavřena už vloni a definitivní podpis proběhl letos v březnu. Chadim musel držet informaci v tajnosti, dokud nebylo jasné, že Česko se nedostane na turnaj Premier 12. 'V srpnu jsem si podal ruku s šéfem japonské ligy NPB, a pokud bychom se nedostali na Premier 12, slíbili, že s námi rádi budou hrát, protože na jiný tým by 25 000 lístků neprodali,' přiznává Chadim.

Česká reprezentace udělala na Japonce velký dojem už před rokem na mistrovství světa World Baseball Classic a zástupci NBP dorazili i na Pražský baseballový týden. 'Ukázali jsme, že úroveň i zájem o baseball je větší, než si mysleli,' říká Chadim.

Na nadcházejícím Pražském baseballovém týdnu dostanou šanci především mladí hráči, jako je vnitrní polař Šimon Blažek. 'Být s týmem na Pražském baseballovém týdnu byl můj sen. Doufám, že ukážeme, že přichází nová generace baseballistů,' říká Blažek.

Mezi zkušenými lídry národního týmu je catcher Martin Červenka, který se do Japonska podívá už potřetí. 'Těším se na Japonsko a fanoušky, u kterých máme velké jméno. Věřím, že ho budeme budovat dál,' říká Červenka optimisticky.

BASEBALLOVÉ VRCHOLY

PRAŽSKÝ BASEBALLOVÝ TÝDEN (Eagles Park, Praha – Krč)

6. července ČESKO-Tchaj-wan

7. července ČESKO-Německo

8. července ČESKO-Japonsko

9. července zápas o umístění



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy