Biotopy a koupaliště na jižní Moravě otevřeny

Otevírání biotopů a koupališť na jižní Moravě pokračuje. Většina koupališť, včetně těch v Lysicích a Křtinách, již zahájila provoz nebo plánuje otevřít do konce června. Brněnská Riviéra zažívá vysoký zájem, zatímco Hustopeče otevřou až v srpnu.


Sezona koupání se na jižní Moravě pomalu rozjíždí. Z přibližně pětadvaceti biotopů, koupališť a pláží už většina zahájila provoz, nebo plánuje otevřít do konce června. Tento víkend přivítají návštěvníky koupaliště v Lysicích a Křtinách. Další koupaliště, například v Letovicích nebo Banticích na Znojemsku, zahájí sezonu do konce měsíce.

Jedinou výjimkou je koupaliště v Hustopečích, které prochází rekonstrukcí a otevře se až začátkem srpna. Naopak Brněnská Riviéra, která otevřela své brány koncem května, se těší vysokému zájmu, který dokonce překonává loňskou sezónu. Dopravu k Riviéře poněkud komplikuje oprava silnice v Bauerově ulici, ale řidiči mohou využít odstavné plochy u Anthroposu.

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje pravidelně monitoruje stav vody v biotopech a přírodních koupalištích. V květnu a červnu byla kvalita vody ve všech měřených lokalitách ohodnocena nejlepší známkou, která potvrzuje vhodnost pro koupání.

Na návštěvníky tak čekají biotopy s výbornou kvalitou vody, jako například v Brno-jihu, Kovalovicích, Oslavanech a Bohuslavicích.

Brněnská přehrada, která se díky opatřením Povodí Moravy stala oblíbeným místem pro plavání, je vybavena takzvanými areačními věžemi. Tyto věže míchají studenou vodu zespodu, kde se sinicím nedaří, s teplejší vodou na povrchu, čímž brání jejich šíření. Letos bylo do provozu uvedeno celkem 21 těchto věží, což je o šest více než v předchozím roce.

Milovníci vodních radovánek se na přehradě mohou osvěžit na několika místech: Kozí horka, Osada, Rakovec, Rokle a Sokolské koupaliště jsou připraveny na nápor návštěvníků. Lze tedy říci, že sezona koupání je na jižní Moravě v plném proudu a nabídka koupališť a biotopů uspokojí i ty nejnáročnější milovníky vodních sportů a relaxace u vody.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy