Bouře v Moravském krasu zaplavila jeskyně

Rozsáhlá bouřka v Moravském krasu způsobila značné škody. Jeskyně byly zaplaveny, zavřeny a vyžadují opravy. Na Domě přírody záplavy zničily interiér a internet záplavy poškodily turistické trasy. Bouře zasáhla celou jižní Moravu, hasiči zasahovali na téměř 300 místech.


Voda a bahno zasáhly část jeskyní, což zaznamenali i místní pracovníci. Bylo natočeno video, které demonstruje rozsah záplav v jeskyních. Řeka Punkva výrazně stoupla, takhle vysokou hladinu už dlouho nepamatují. Ihned v pátek večer začali odstraňovat škody, přičemž jeskyně zůstanou zavřeny minimálně do konce víkendu. V pondělí by měli otevřít alespoň suchou část prohlídkové trasy.

Podobná situace nastala i v jeskyni Balcarka v Moravském krasu. Jeskyně byla v sobotu uzavřena, ale nyní je opět otevřena. Zde také došlo k rozsáhlému zatopení, které zaměstnalo mnoho pracovníků na odstraňování škod.

Na Domě přírody Moravského krasu, který se nachází na Skalním mlýně, déšť přinesl nemalé škody. Podle ředitelky Terezy Tesařové voda a bahno zanesly nejen sérii cest, ale také interiér budovy včetně expozice, skladů a veřejných toalet. Nábytek musel být demontován a odstraněn, a hasiči pod silným proudem vystříkali bahno ven, následně bylo vše smeteno a odneseno.

Dům přírody je nyní veřejnosti uzavřen v důsledku nefunkční elektřiny a nepřístupných vnitřních prostor. Výukové programy budou řešeny individuálně, a venkovní prostory zůstanou pro bezpečnostní zajištění uzavřeny. Turisté jsou vybízeni, aby tato omezení respektovali.

Další dva hlavní turistické trasy pro pěší a cyklisty - Suchý a Pustý žleb - byly také těžce poškozeny. Cesty jsou poničené, stromy popadaly a nahromadilo se množství bahna a kamení.

Páteční bouřka měla dopad na celé jižní Moravy. Hasiči museli řešit padlé stromy a odčerpávat vodu z téměř 300 míst. V několika brněnských ulicích se vytvořily laguny, a při koncertu ve Janáčkově divadle pršelo přímo do nástrojů filharmoniků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy