Bouřka odřízla desetitisíce domácností od elektřiny

Kvůli bouřce v pátek večer a v sobotu ráno zůstalo bez elektřiny kolem deseti tisíc domácností, přičemž většina poruch byla zaznamenána v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Hasiči zasahovali u popadaných stromů a odčerpávali vodu. Nejhorší situace byla v 01:00, když bylo bez elektřiny asi 35 tisíc domácností.


Hasičské jednotky musely od pátečního večera do sobotního rána vyjet zhruba tisíckrát kvůli bouřkám, které provázely kroupy a silný vítr. Nejčastějšími zásahy bylo odstraňování popadaných stromů a odčerpávání vody. Nejhorší dopady bouří byly zaznamenány v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji. Ještě v sobotu odpoledne zůstalo bez elektřiny kolem deseti tisíc domácností, večer v 18:00 to číslo kleslo na asi čtyři tisíce, především na Karvinsku.

Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové společnost k 18:00 evidovala osm poruch na vedení vysokého napětí, které ovlivnily 3800 odběrných míst na Karvinsku. V ranních hodinách kolem 09:00 bylo hlášeno jednatřicet poruch a bez elektřiny zůstávalo přibližně 21 tisíc domácností. „Nejkritičtější moment nastal v 01:00, kdy byly bez elektřiny asi 35 tisíce domácností,“ uvedla Holingerová.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která funguje především na jihu Čech a Moravy, do odpoledne odstranila většinu poruch. K 17:30 zůstávalo bez proudu asi 300 odběrných míst, především v obcích Těchov a Bukovina na Blanensku a v obcích Nemojany a Opatovice na Vyškovsku. „V těchto oblastech jsme zaznamenali popadané vodiče a zlomené stožáry, které se nacházely v těžko přístupném terénu. Práce navíc komplikoval bahnitý a podmáčený terén,“ sdělil mluvčí firmy Lubomír Budný.

Bouřky způsobily výrazné škody zejména v Jihomoravském kraji, kde hasiči odstraňovali popadané stromy a čerpali vodu. V Brně, na Brněnsku a Blanensku hasiči do rána řešili následky bouří na 272 místech. Hudebníci v Janáčkově divadle v Brně museli kvůli zatékání v průběhu koncertu improvizovat, což ovlivnilo druhou polovinu vystoupení.

Podle meteorologických měření napršelo místy až třicet litrů vody na metr čtvereční. Nejvíce postižené byly oblasti pod rozhlednou Petřín v Jablonci nad Nisou, kde vítr poškodil několik střech. V Olomouckém kraji hasiči odstraňovali popadané stromy na Prostějovsku a Přerovsku a čerpali vodu ze sklepů a garáží.

V hlavním městě Praze byla situace klidnější, hasiči zasahovali jen v několika případech. V Pardubickém kraji hasičské jednotky řešily zejména popadané stromy a čerpání vody ze zatopených sklepů.

První výrazné bouřky se objevily v pátek před pátou hodinou odpoledne a rychle se změnily na supercely, které způsobily škody zejména na Písecku s krupami až šest centimetrů velkými. Bouřkový systém pokračoval přes střední Čechy až k hranicím s Polskem. Největší kroupy byly hlášeny na Znojemsku, dosahovaly až osmi centimetrů.

Bouřky způsobily problémy i na železnici, kde vlaky narazily do popadaných stromů, některé spoje musely být zrušeny. Na Vysočině nejezdily během noci některé železniční spoje kvůli popadaným stromům, nyní je už provoz obnoven.

S očekávaným příchodem studené fronty dorazilo do Česka mírné ochlazení, avšak v následujícím týdnu by měla teplota opět stoupat až ke třiceti stupňům Celsia.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy