Brně zrušilo diplomatické setkání - univerzity odmítly účast některých států

Brněnský magistrát zrušil setkání diplomatů kvůli neúčasti univerzit, které odmítly přítomnost zástupců ze zemí jako Severní Korea a Írán. Setkání mělo podpořit mezinárodní vědecké kontakty a přilákání studentů.


Plánované setkání diplomatů v Brně, které se mělo uskutečnit v pátek, bylo zrušeno. Hlavním bodem programu mělo být setkání velvyslanců z celého světa s představiteli brněnských univerzit. Univerzity však začaly odříkat svou účast kvůli přítomnosti zástupců ze zemí, s nimiž nechtějí spolupracovat, jako jsou Severní Korea a Írán. Podle magistrátu a ministerstva zahraničních věcí bylo vše v pořádku a odpovídalo diplomatickým standardům.

Brněnský magistrát se rozhodl setkání zrušit kvůli nesouhlasu vysokých škol. Prezentace univerzit měla být klíčovou částí programu a měly za cíl navázat mezinárodní kontakty v oblasti vědy a výzkumu, stejně jako přilákat zahraniční studenty.

Univerzity však nebyly spokojeny se seznamem pozvaných účastníků a chybějící zastoupení některých států. „Když jsme viděli seznam potvrzených účastníků, zjistili jsme, že tam nejsou zástupci ze zemí, se kterými bychom chtěli spolupracovat,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot. Podobně se vyjádřila i Mendelova univerzita.

Reakce univerzit překvapila vedení magistrátu. Zastupitelka Anna Putnová (TOP 09) uvedla, že na seznamu pozvaných diplomatů nebylo nic závadného. „Byli pozváni ti diplomaté, kteří jsou součástí diplomatického protokolu a kteří nám byli doporučeni. Bylo to konzultováno s ministerstvem zahraničních věcí,“ dodala. Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake potvrdil, že Brno postupovalo v souladu s diplomatickými normami a Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích.

Magistrát se však nevzdává a plánuje náhradní termín setkání, tentokrát bez účasti vysokých škol. O tom, které státy budou pozvány, není zatím rozhodnuto.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy