Brněnské pozemky za stovky milionů bez kupce! U golfového areálu zvažují dražbu

Město Brno mělo za cíl získat přes 380 milionů korun z prodeje pozemků v Kuřimi, avšak červnová dražba skončila bez úspěchu. Zájem o parcely určené k bydlení nebyl a nyní se zvažuje další dražba, tentokrát u golfového areálu.


Brno se Snaží Prodat Průmyslové a Golfové Pozemky

Jedním z nejzásadnějších problémů, kterému se Brno v posledních měsících potýká, je prodej hodnotných průmyslových pozemků. Přestože se objevil zájemce, nakonec k podání nabídky nedošlo. Díky tomu území zůstává ve vlastnictví města a politici tak nemohou počítat s očekávanými financemi pro plánované investice. Radní Jiří Oliva (SOCDEM) však tento stav nevidí nijak zoufale. Podle jeho názoru je hlavním problémem aktuální zákon o dražbách, který se od Nového roku změní.

Díky novému zákonu bude možné prodloužit dobu, po kterou bude nabídka vystavena v inzerátech. Současný měsíc pro zájemce nestačí, neboť při koupi takto rozsáhlých parcel musí řešit dopravní napojení, což vyžaduje jednat s místní radnicí i policií. „Není jednoduché takovou transakci realizovat během jednoho měsíce,' komentuje Oliva. Dodává, že povinnost města aktualizovat znalecké posudky jednou za rok situaci komplikuje ještě více.

Brno se kromě průmyslových pozemků snaží prodat i další majetek, včetně golfového areálu. Město očekává, že z prodeje pozemků v Jinačovicích získá přes 180 milionů korun. Jedná se o téměř milion metrů čtverečních, kde se nachází golfový areál Kaskáda, provozovaný podnikatelem Vladimírem Plašilem. I zde narazilo město na problém s cenou. Plašil nesouhlasí s hodnotou stanovenou městem a kritizuje použité metody oceňování.

Podobný spor ohledně hodnoty pozemků probíhá i s developerem CTP, který vlastní průmyslovou zónu poblíž Černovické pískovny. Město by z prodeje těchto pozemků mohlo získat stovky milionů korun. Podle Olivy se očekává, že zastupitelstvo bude dohodu schvalovat na podzim.

Není jasné, jaký další postup město zvolí, ale Oliva je připraven znovu zkusit prodat parcely v dražbě po Novém roce, jakmile začne platit nový zákon o dražbách. Tento krok může přinést potřebnou flexibilitu a čas, aby zájemci mohli seriózně přistoupit k takto velkým investicím.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy