Brno plánuje výstavbu dalších školských zařízení

V městské části Maloměřice a Obřany, Bohunice a také Komín se počítá s výstavbou nových školských zařízení. Stane se tak v návaznosti na plánovanou bytovou výstavbu. Brněnští radní dnes schválili investiční záměry na výstavbu MŠ Pod Hády, přístavbu MŠ Uzbecká a zpracování investičního záměru přístavby v ZŠ a MŠ Pastviny.


Mateřská škola v Maloměřicích a Obřanech, Pod Hády

Město Brno připravuje čtvrť pod Hády s rozsáhlou bytovou výstavbou, díky níž se v této městské části zvýší počet obyvatel o 1 500. Přibudou převážně mladé rodiny, což také vyžaduje zajištění potřebných kapacit v oblasti předškolního vzdělávání, což odpovídá čtyřem třídám pro celkem 100 dětí.

Náklady na vybudování nové mateřské školy se odhadují na 90 198 000 korun vč. DPH. „Zahrnují stavbu maximálně dvoupodlažního objektu a jednoho částečného podzemního podlaží, kde najde potřebné zázemí 100 dětí, vedení školy a pedagogický i nepedagogický personál. Součástí je samozřejmě i školní kuchyně a oplocená zahrada, počítá se i s parkovištěm,“ popsala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

 

Mateřská škola v Bohunicích, Uzbecká, přístavba

Mateřská škola Uzbecká 30 byla vybrána vzhledem k plánované bytové výstavbě, díky níž se zvýší počet obyvatel, a to opět převážně o mladé rodiny.

„Jako nejvhodnější byl vybrán areál mateřské školy na Uzbecké ulici, neboť disponuje pozemkem, na kterém lze realizovat přístavbu dvou tříd pro celkem 48 dětí a velkou zahradu splňující podmínky pro požadované rozšíření. Podél Uzbecké lze také připravit plochu pro parkování osobních automobilů v režimu K+R,“ řekla Markéta Vaňková.

Celkové náklady na přístavbu mateřské školy v Uzbecké ulici jsou odhadovány na 30 354 000 korun vč. DPH, přičemž nová přístavba bude navazovat na schodišťový prostor nynější budovy, který zároveň poslouží pro vstup do nových tříd, šaten a sociálního zařízení.

 

Základní a mateřská škola v Komíně, Pastviny, přístavba

V současné době v této lokalitě město Brno připravuje výstavbu polyfunkčních objektů, kde vznikne nejméně 450 nových bytů. Tento nárůst obyvatel vyžaduje navýšení kapacit v oblasti předškolního vzdělávání o jednu až dvě třídy. Navíc v ZŠ a MŠ Pastviny chybí prostory pro výuku některých předmětů a pro družinu.

„Tuto neutěšenou situaci tak vyřeší nová přístavba, kam se přesunou tři stávající a jedna nová třída mateřské školy, dále devět kmenových tříd pro 1.–3. ročník a vzniknou zde i nové speciální učebny. Uvolněné prostory se následně upraví pro zázemí vedení školy, pedagogů a speciálních pracovníků, pro Montessori třídy apod. Realizace by měla proběhnout v letech 2025–2027,“ vysvětlila Markéta Vaňková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.05.2023 07:15




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy