Bugla dostal nižší verdikt za žhářský útok

Soud otočil verdikt z pokusu o vraždu proti Jaroslavu Buglovi a přiznal nižší trest. Bugla zapálil vysoce hořlavý materiál u dveří, kde byli dva lidé omámeni. Incident způsobil těžká zranění. Soud uznal, že Bugla chtěl spíše trestat než zabít. Očekává se možná odvolací lhůta.


Státní zástupce hodnotil čin jako pokus o vraždu a navrhoval pro obžalovaného Jaroslava Buglu patnáct let odnětí svobody. Nicméně soud dospěl k závěru, že toto hodnocení neodpovídá důkazní situaci. 'Popis činu byl upraven v souladu s provedeným dokazováním,' uvedl předseda senátu Aleš Novotný. Podle něj si Bugla musel být vědom, že zapaluje vysoce hořlavý materiál a uvnitř budovy byli dva lidé omámeni alkoholem. Přesto ale soudce dospěl k názoru, že Buglův úmysl nebyl usmrtit, ale spíše potrestat. Rozhodnutí zatím není pravomocné, obě strany se rozhodly ponechat si lhůtu pro případné odvolání.

Incident se odehrál 12. července minulého roku. Bugla zapálil oheň u dveří průmylsové budovy v ulici Rumiště, kde věděl, že uvnitř zůstala jeho bývalá přítelkyně a její současný přítel. Jediný východ byl zamčený, což ještě více komplikovalo situaci. David Studnica, zaměstnanec blízkého pneuservisu, pomohl zachránit uvězněnou dvojici pomocí žebříku. Přestože se muže podařilo dostat ven, ženu museli zachránit hasiči.

Incident měl vážné následky. Muž utrpěl popáleniny na 10 procentech těla, zatímco žena měla popáleniny na 42 procentech těla. Bugla částečně přiznal vinu, popřel však úmyslnost činu. 'Částečně se cítím vinen, ale zapálení nebylo úmyslné. Stalo se to odhozením cigarety na hromadu smetí. Byl jsem opilý a nedomyslel jsem, co dělám,' uvedl Bugla.

Obhájce Martin Šmeral uvítal rozhodnutí soudu, stejně jako jeho klient. 'Od počátku jsme tvrdili, že nejde o pokus o vraždu. Jsme rádi, že soud dospěl ke stejnému závěru,' řekl Šmeral. Bugla však musí hradit škody, zejména Fakultní nemocnici Brno 1,2 milionu korun a městu Brno 120 tisíc korun za škody na budově. Celkem bylo při požáru zraněno šest lidí, včetně dvou policistů a jednoho hasiče.

Policie nalezla Buglu díky svědectví a kamerovým záznamům. 'Při zadržení i výslechu zpočátku vinu popíral, později se pod tíhou důkazů přiznal. Alkohol a partnerské vztahy sehrály v incidentu nemalou roli,' uvedli policisté. Rozhodnutí o případném odvolání může změnit budoucí trest obžalovaného.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy