Byty v Brně zdražily na 129 tisíc Kč/m2, hypotéční sazby klesají

Ceny nových bytů v Brně vzrostly na přibližně 129 tisíc Kč za m2, přičemž hypoteční sazby klesly na 4,75 %. Zlepšení dostupnosti hypoték a pozitivní ekonomická nálada podporují růst poptávky. Složitý povolovací proces a vysoké ceny materiálů však ztěžují dostupnost. Brno čeká na nový územní plán, který by měl usnadnit výstavbu bytů. Ekonomové předpovídají mírný růst nebo stabilizaci cen.



Průměrná cena za nový byt v Brně za druhé čtvrtletí letošního roku dosáhla přibližně 129 tisíc korun za metr čtvereční. V červnu se cena navíc zvýšila o další dva tisíce korun. „Ceny bytů obvykle kopírují poptávku a dostupnost hypoték. Nyní už tři čtvrtletí sledujeme tento trend,“ říká Dalibor Lamka, výkonný ředitel brněnské developerské firmy Trikaya. Hypoteční sazby klesly na konci června na 4,75 %, což je nejnižší hodnota za více než dva roky.

Lepší dostupnost hypoték a pozitivní ekonomická nálada přispívají k růstu poptávky po bytech. „Inflace, která se v posledních letech snížila, zpřístupnila financování bydlení pro více lidí,“ dodává expert z Masarykovy univerzity Libor Šimek. Nezaměstnanost se v jižní Moravě drží na 4,1 %, což je velmi nízká úroveň, a spolu s atraktivní lokalitou Brna to způsobuje růst poptávky po bytech.

Jedním z faktorů, který zhoršuje dostupnost nových bytů, jsou vysoké ceny stavebních materiálů, náklady na práci a složité povolovací procesy. Člen správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů František Čudich podotýká, že klesající počet volných bytů na trhu naznačuje, že ceny bytů budou dále růst. Na začátku roku bylo v nabídce 1 650 volných bytů, nyní jich je méně než 1 400.

„Poptávka po bytech stoupá, ale ceny se pravděpodobně nesníží,“ míní Čudich. „Reálné ceny klesly kvůli inflaci, ale se zpomalením inflace a růstem kupní síly obyvatel se současné ceny stanou přístupnějšími, i když nominální ceny zůstanou stejné,“ vysvětluje.

Ekonomická situace by se podle expertů měla zlepšovat a hypoteční sazby by mohly klesat. Odborníci ale varují že doba levných bytů je pryč a ceny pravděpodobně budou nadále růst, pokud nedojde ke globální krizi.

Investoři v Brně čekají na nový územní plán, který by měl odblokovat několik brownfieldů a umožnit jejich přestavbu na bytové jednotky. Schválení plánu se očekává do konce roku. Také nové Brněnské stavební předpisy snížily nároky na parkovací místa, což by mělo usnadnit výstavbu nových bytů.

Ekonom Petr Pelc z projektu Zainvestuj.to říká, že i když jsou tyto změny pozitivní, jejich vliv se projeví až po delší době. „Krátkodobě můžeme očekávat stabilizaci cen nebo jejich mírný růst,“ dodává.

Vysoké ceny novostaveb ztěžují dostupnost bydlení, zvláště pro mladé rodiny. Brno připravuje několik projektů družstevního bydlení, ale příprava těchto projektů trvá už několik let a není dokončena. Developerské firmy jako Trikaya nabízejí například hypotéku s tříletým garantovaným úrokem 2,79 %.

Největší zájem je o malé byty, které často kupují investoři pro pronájem. „Malé byty, jako jsou garsonky a dvoupokojové jednotky, dominují trhu. Je otázka, zda se tento trend přenese i na rodinné byty a větší jednotky s klesajícími hypotečními sazbami,“ uzavírá Čudich.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy