Městské části dostanou pro svoje školky a školy stejně jako vloni peníze na pokrytí zvýšených nákladů na energie

Město poskytne účelový neinvestiční transfer na kompenzaci nárůstu cen energií na rok 2023 pro školské příspěvkové organizace zřizované městskými částmi. Uvolnění finančních prostředků dnes projednali radní a doporučili jeho schválení Zastupitelstvu města Brna.


„Jedná se o stejný způsob pomoci se zvládnutím nárůstu cen energií jako v loňském roce, kdy jsme městským částem pro jimi zřizované mateřské a základní školy poslali 53 953 000 korun. Letos je navržena částka 110 milionů. Prostředky pro městské části, respektive pro jejich školská zařízení se tak navýší o 17,7 %,“ informovala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Jedním z hlavních kritérií při určení konkrétních částek pro jednotlivé městské části je opět počet žáků, kteří jejich školská zařízení navštěvují. Nejvíce peněz, a to 17 883 000 korun, tak logicky dostane městská část Brno-střed, kde evidují 7 193 dětí ve školkách a žáků ve školách. Nejméně pak stejně jako vloni získá Ořešín, kde mají 25 dětí, z rozpočtu města tam půjde 62 000 korun. Výjimkou je Útěchov, kde není ani školka, ani škola,“ doplnila radní města Brna pro oblast školství Irena Matonohová a dodala: „Do financování nárůstu cen energií pro školské příspěvkové organizace zřizované městskými částmi bude zapojen Fond rezerv a rozvoje, který slouží ke krytí potřeb roku 2023.“

Městské části jako příjemci účelového neinvestičního transferu poskytnutého v souvislosti s meziročním nárůstem cen energií vyúčtují poskytnuté finanční prostředky Odboru školství a mládeže Magistrátu města Brna do 31. března 2024. Peníze nevyčerpané na stanovený účel budou vráceny do rozpočtu města Brna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.03.2023 07:59




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy