Mikulov bojuje proti soudnímu rozhodnutí o hrobce

Město Mikulov se postavilo proti nedávnému soudnímu rozhodnutí, které Dietrichsteinskou hrobku přisoudilo Mercedes Dietrichsteinové. Starostka Jitka Sobotková tvrdí, že soud ignoroval městské argumenty a Benešovy dekrety.


Vedení města Mikulov vyjádřilo nesouhlas s nedávným rozhodnutím soudu, který přisoudil Dietrichsteinskou hrobku Mercedes Dietrichsteinové. Město předkládá řadu argumentů, proč by verdikt měl být přehodnocen. Hlavním bodem nespokojenosti je údajné přehlédnutí všech městských tvrzení a důkazů ze strany břeclavského soudu.

Starostka Mikulova, Jitka Sobotková z hnutí ANO, poukazuje také na další námitky. „Město je přesvědčeno, že soud prvního stupně nerešpektoval tehdejší právní předpisy a fakticky zpochybnil závaznost Benešových dekretů,“ uvedla Sobotková. Tyto dekrety tvoří právní základ pro městské odvolání.

Dlouholetý spor o majetek

Spory o majetek mezi Mercedes Dietrichsteinovou a městem Mikulov trvají už několik let. Není to poprvé, co se případ ocitl před Krajským soudem v Brně. Dědička rodu Dietrichsteinů požadovala po městě navrácení pěti budov a zhruba dvou set pozemků. Žaloba z roku 2015 však skončila neúspěšně. Při odvolání v roce 2017 rozsudek krajského soudu potvrdil, kromě výjimky týkající se Dietrichsteinské hrobky. Tento bod byl navrácen břeclavskému soudu s doporučením, aby zhodnotil, jaký dopad má rozhodnutí na právo na osobní a rodinný život.

Majetek otce Mercedes Dietrichsteinové byl po válce zkonfiskován pro údajnou kolaboraci s nacisty. Ten se proti tomu během svého života nebránil.

Další šlechtické spory

Ve vyrovnáních mezi šlechtickými rody a státem či městy není spor s Dietrichsteiny ojedinělý. Podobné spory vedou například rody Lichtenštejnů, Czerninů nebo Colloredo-Mansfeldů. Mansfeldové prohráli šest z celkových sedmi sporů a bilance u rodu Lichtenštejnů je podobná. I Dietrichsteinové žalovali stát v několika případech. Požadavky těchto rodů zahrnují nejen vrácení zámků jako Opočno nebo Lednicko-valtického areálu, ale i lesů a polí.

Na jihu Moravy například město Blansko vede spor s potomky rodu Salmů, přičemž se pře o vlastnictví lesů, polí a Salmova mlýnu.

Rozhodnutí odloženo

Krajský soud v Brně rozhodnutí ve sporu o vlastnictví Dietrichsteinské hrobky odročil. Nový termín pro vynesení rozsudku je stanoven na čtvrtek 20. června. Dnešní slyšení se týkalo závěrečných řečí zúčastněných stran.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy