Průvodce nákupem: Jak si vybrat stylové a prodyšné boty na léto?

Buďte v létě v klidu a v pohodlí. Pomůžou vám v tom vhodně zvolené letní boty. Využít je můžete na sluneční dny, letní bouřky, dovolené i dlouhé procházky. Podle jakých parametrů je vybírat?


TIP: Boty by neměly nikde tlačit, ať už se to týká velikosti nebo šířky bot. Pohodlí na maximum vám poskytne obutí s širokou špičkou, které zajistí, že se prsty nebudou tlačit na sebe. Širší boty (případně rovnou barefoot) také mohou pomoci při otékání nohou. Nazujete je mnohem snadněji.

Prodyšné boty zamezí zápachu

Nejen během léta se v obuvi může držet vlhkost. Tak se daří plísním a bakteriím, které způsobují zápach nohou. Proto vybírejte boty na léto z prodyšných materiálů, které umožní vašim chodidlům dýchat.

U otevřených bot, jako jsou sandálky či žabky, máte prodyšnosti dost, přesto i tady volte materiál, který bude pro léto praktický: Gumové či kožené sandály vám dlouho vydrží a při správné údržbě budou vypadat stále jako nové. Uzavřené boty volte z bavlny, lnu či ze síťoviny či speciálních prodyšných materiálů ze syntetiky.

Typ bot pro praktičnost a pohodlí

Nejsou boty jako boty. Různé druhy bot využijete také pro různé příležitosti, proto byste při výběru měli zvážit, kam boty budete nosit. Pro výběr letních bot hledejte obutí s otevřenou špičkou, větracími otvory nebo síťovanými panely, které umožní lepší cirkulaci vzduchu. Mezi oblíbené letní modely bezpochyby patří:

  • Sandály: Jsou pro léto volbou číslo jedna. Nosit je můžete prakticky kamkoliv, ideální jsou i k vodě nebo na pláž. 
  • Síťované tenisky: Pro ty, kdo se nechce vzdávat tenisek, máme dobrou zprávu: Nemusí. Pro větší pohodlí nicméně vybírejte tenisky síťované nebo s průduchy, aby vaše chodidlo mohlo dýchat.
  • Espadrilky: Lehké plátěné boty jsou ideální volbou na neformální i formální události. Často jsou vyrobeny z přírodních a prodyšných materiálů. A nabídnou vám více komfortu než klasické baleríny.
  • Sandály na klínku: K šatům, sukním i na společenské akce využijete sandálky na klínku. Zvýrazní vaše nohy a zároveň vám nabídnou pohodlí i na površích, na kterých by klasický podpatek nebyl příliš praktický.

Podpora klenby proti unaveným nohám

Nachozené kilometry, které vás v létě čekají, byste měli absolvovat ideálně bez bolesti kloubů a nohou. Proto je důležité vybírat boty s dostatečnou oporou klenby a tlumením, které pomůže předcházet únavě a bolestem nohou.

TIP: Vybírejte stélky s podporou klenby. Tlumit nárazy pomohou polstrované podrážky.

Boty (téměř) na míru

Vhodná velikost bot vám zajistí taktéž komfort a pohodlí při každém kroku. Vybírejte proto obuv, která vám bude pasovat, nebude ani příliš velká, ani příliš malá. U otevřených bot můžete využít praktické nastavitelné popruhy, které vám umožní si botu ještě lépe nastavit podle proporcí vašeho chodidla.

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy