Řešení situace stadionu za Lužánkami je nevyhnutelné.

Železobetonové konstrukce části fotbalového stadionu za Lužánkami jsou na mnoha místech staticky v havarijním stavu. Ukázal to stavebně-technický průzkum, který vloni zadal správce sportoviště, městská společnost STAREZ – SPORT. Nastalá situace si tedy vyžádá omezení aktivit v areálu. Současně město Brno investuje do zlepšení fotbalového zázemí na Srbské.


„Vzhledem k tomu, že je stadion ještě v horším stavu, než se původně předpokládalo, není možné začít budovat tréninkové centrum mládeže, které uspělo v roce 2020 v participativním rozpočtu Dáme na vás. Důvody jsou především bezpečnostní, je třeba také vzít v úvahu, že by taková investice nebyla hospodárná,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna René Černý.

„V návaznosti na výsledky průzkumu jsme ihned začali s Fotbalovou asociací ČR, Ligovou fotbalovou asociací a majitelem FC Zbrojovka Brno řešit, za jakých podmínek je možné na Srbské hrát první ligu, případně i evropské poháry do doby, než bude definitivně rozhodnuto o výstavbě a případné lokaci nového stadionu, což bude řešeno v rámci zpracování konceptu celé lokality za Lužánkami. V letošním roce již byla na Srbské provedena bezpečnostní opatření v sektoru hostů. V mezisezonní přestávce chystáme další úpravy za více než 15 milionů korun včetně regenerace travnaté plochy, která je dle klasifikace fotbalové asociace nejhorší v lize,“ sdělil radní města Brna pro oblast sportu Tomáš Aberl.

„Vítáme, že město přistoupilo zodpovědně k nutným investicím na městském fotbalovém stadionu na Srbské. Vysoce si ceníme spolupráce s radním pro sport Tomášem Aberlem a s investičním odborem magistrátu. Připravuje se tak projektová dokumentace na další zlepšení technické infrastruktury na Srbské v potřebných investičních nákladech. Samotné práce by měly probíhat v několika etapách od roku 2024. Je to pro nás záruka, že vrcholový fotbal bude mít v Brně zázemí splňující požadavky licence UEFA,“ řekl majitel Zbrojovky Brno Václav Bartoněk. O schválení investičního záměru na realizaci prací za 100 milionů korun již koncem února město Brno informovalo v tiskové zprávě.

Konání každé plánované akce bude posouzeno individuálně a projednáno s pořadatelem, který bude muset převzít odpovědnost za případné škody. O koncepčním využití celé rozvojové lokality Ponava včetně fotbalového stadionu se povede diskuse na úrovni vedení města Brna a ve spolupráci s Kanceláří architekta města Brna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.03.2023 14:46




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy