Revoluční MR simulátor: Přesnější diagnostika a radioterapie za 54,6 mil.

Nové pracoviště s MR simulátorem umožňuje přesnější diagnostiku a cílenější radioterapii díky lepšímu zobrazení měkkých tkání a rychlému přenosu dat do plánovacího softwaru. Přístroj snížuje ozáření vedlejších tkání, má adaptivní software pro sledování pohybu orgánů a mobilní stůl pro pohodlný transport pacienta.


Pacienti nyní mohou využívat nové pracoviště s MR simulátorem, který umožňuje diagnostiku a rozlišení měkkých tkání lidského těla s plánováním radioterapie. Pracoviště bylo dokončeno letos na jaře a zkušební provoz zahájilo začátkem června. „Některé nádory a okolní tkáně jsou lépe zobrazitelné v MR obraze a díky tomu může být léčba zářením cílenější. To zároveň snižuje ozáření vedlejších tkání a pacient bude mít méně nežádoucích účinků,“ vysvětlil ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Nový magnetický rezonanční přístroj výrazně zlepšuje diagnostiku oproti klasickým MR přístrojům, díky schopnosti rychle přenášet data do plánovacího softwaru. Je vybaven cívkami pro zobrazení páteře, mozku, kloubů a břišních svalů. U pacientů léčených radioterapií na KRO přístroj umožní včasnou detekci případného znovuobjevení onemocnění.

Celkové stavební práce na novém pracovišti vyšly na 13,7 milionu korun, zatímco pořízení speciální magnetické rezonance na 40,9 milionu korun. Software přístroje dokáže sledovat dýchací pohyby a přizpůsobit zaměření ozařovacího paprsku na ložiska v pohybujících se orgánech, jako jsou plíce, ledviny nebo játra.

Nový přístroj umožní pacientům, včetně dětí nebo pacientů s malými nádory, mozkovými nádory a ložisky v blízkosti životně důležitých struktur, zůstat fixováni přímo na ozařovně díky mobilnímu odpojitelnému stolu, který jim umožní transport bez nutnosti přesunu.

Podle přednosty KRO Pavla Šlampy kombinace MR obrazu s CT simulátorem „zpřesňuje stanovení ozařovaných objemů, zejména v mozku, gynekologické oblasti a při ozařování prostaty.” Šlampa také upozorňuje, že takto specializovaná plánovaná radioterapie poskytuje lepší ochranu okolních tkání a orgánů před zářením.

„Zobrazení orgánů a měkkých tkání na MR je oproti CT, dnes standardní zobrazovací metodě používané pro plánování radioterapie (RT), neporovnatelně kvalitnější,” uvedl primář Oddělení radiologie Jan Křížek. Dodal, že zatímco zobrazení nádorů před radioterapií na diagnostickém MR se provádělo i dříve, bylo nutné složitě převádět obrazová data do plánovacího softwaru pro RT.

„Pro Kliniku radiační onkologie se otevírá nová dimenze možností v terapii onkologických onemocnění - přesnější, spolehlivější, časově dostupnější, účinnější, přátelštější pro odborníky i jejich pacienty,” shrnuje Křížek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy