RiseSun staví lázně v Pasohlávkách za 2 miliardy

Čínská společnost RiseSun obdržela povolení ke stavbě lázní v Pasohlávkách, informoval generální ředitel Edward Jie Xu. Projekt za 2 miliardy korun má dokončit do tří let, avšak pandemie termín prodloužila.


„Můžeme potvrdit, že jsme získali povolení na stavbu lázní v Pasohlávkách, vše jde podle plánu. Nyní se soustředíme na přípravu dalších administrativních kroků nezbytných ke stavbě,“ potvrdil iDNES.cz generální ředitel společnosti Edward Jie Xu informaci České televize, která o vydání povolení jako první informovala.

Generální ředitel Edward Jie Xu potvrdil, že společnost má nyní povolení ke stavbě lázní v Pasohlávkách. Další administrativní procesy nezbytné k zahájení stavebních prací jsou nyní v centru pozornosti. Na otázky týkající se harmonogramu výstavby, konkrétního termínu a změn projektu od původních vizí však zůstal ředitel skoupý na slovo.

„Nyní jsme napnuli síly k přípravě dokumentace pro provedení stavby,“ přiblížil další nezbytný krok před samotnou výstavbou. Zda povolení již nabylo právní moci, neuvedl.

Projekt, jehož celková investice dosahuje dvou miliard korun, provází omezené informace. Jihomoravský kraj, který v roce 2019 prodal čínskému investorovi parcely pro výstavbu lázeňského komplexu, uvedl, že lázeňská budova se zmenšila o některá podzemní patra využívaná pro parkování. „Možná i proto, aby firma zvládla dodržet termíny,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Původní smlouva počítala s dokončením lázní do dvou let, ale kvůli pandemii covidu kraj prodloužil termín o jeden rok. Více ústupků však kraj neudělal, například odmítl žádost společnosti RiseSun o zrušení povinné složené jistoty 100 milionů korun.

Čínský investor rovněž požadoval snížení počtu lázeňských lůžek ve prospěch komerčních, což kraj také odmítl. Firma musí nyní vybudovat alespoň 150 lázeňských míst.

Mezi požadavky čínského investora byl i prodej nepotřebných pozemků před dokončením lázní. Společnost RiseSun totiž vlastní rozsáhlou parcelu, kterou plně nevyužije pro lázeňské účely. Podle hejtmana Grolicha se již dohoda s krajem ani aktuální povolení nevztahuje na budovy určené k rezidenčnímu bydlení, které měly v původních plánech též vzniknout.

Prezident republiky Petr Pavel během své návštěvy jižní Moravy v září loňského roku uvedl, že čínská společnost plánuje prodat projekt švýcarským fondům. Se stavebním povolením má čínský investor nyní projekt připravený k prodeji nebo výstavbě.

„Buď nyní povolení akceleruje výstavbu, nebo prodej. Je to jednoznačný významný milník v celém projektu,“ dodal hejtman s tím, že se však s investorem dlouho nesetkal a nemá informace o jeho aktuálních plánech.

Na sousedním pozemku již Jihomoravský kraj začal na začátku roku výstavbu rehabilitačního ústavu Sanatorium Pálava za více než 900 milionů korun. Jde o největší investici v historii kraje a více než třetinu pokryje dotace. Ústav s kapacitou 214 lůžek, který bude dokončen v roce 2026, zajistí rehabilitační péči o pacienty po těžkých stavech v oborech neurologie, neurochirurgie, traumatologie a ortopedie. To umožní pacientům rychleji se vrátit do běžného života.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy