Rozšíření ZŠ Gajdošova za 70 milionů

V městské části Židenice narůstá počet obyvatel, což vede k nedostatku místa ve školách. ZŠ Gajdošova prošla přístavbou za 70 milionů Kč, financovanou městem Brno a zřizovatelem. Nová jídelna a šatny zvýšily kapacitu školy.


Základní školy v městské části Židenice se potýkají s nedostatkem prostoru pro výuku svých žáků. Městská část Brno-Židenice proto připravila projekt přístavby na ZŠ Gajdošova, díky níž ve škole vznikla nová jídelna nebo šatny. Zároveň se tak zvýšila kapacita zařízení. Na financování se podílelo i město Brno. Slavnostní otevření se uskutečnilo v úterý 28. května 2024. 

 „Mám radost, že se v Brně daří navyšovat kapacity základních a mateřských škol díky úpravám stávajících prostor nebo přístavbám. Jednou z nich je i ta na Základní škole Gajdošova, kde se díky přístavbě navýšila kapacita školy o jednu desetinu. Na investici přispělo město 40 miliony korun a pro další etapu úprav máme vyhrazeno dalších 2,4 milionu korun,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.Městská část Brno-Židenice měla na starosti projekt přístavby za 70 milionů Kč. Kromě výše zmíněného příspěvku od města se na financování podílel i zřizovatel, a to částkou 30 milionů Kč. „Základní školy jsou v Židenicích kvůli nárůstu obyvatel plné. Proto jsme se rozhodli navýšit jejich kapacity, abychom se s žádostí na umístění dětí nemuseli obracet na sousední městské části nebo i ty vzdálenější. Díky přístavbě na ZŠ Gajdošově se nám to povedlo.

Zároveň zhotovitel projekt zrealizoval s dvouměsíčním předstihem, takže šatny a jídelnu využívají děti už nyní,“ upřesnil místostarosta MČ Brno-Židenice Štěpán Juránek.Ve druhé etapě prací je v plánu ve škole zřídit dvě moderní učebny nebo výtah, který zajistí bezbariérovost. „Bude se jednat o novou multimediální učebnu pro 24 žáků, která bude vybavena moderními technologiemi. V druhé, polytechnické učebně pro 16 dětí budou pro žáky připraveny 3D tiskárny, výukové PC, pomůcky virtuální reality a robotiky,“ dodala radní pro oblast školství Irena Matonohová. 

Pro druhou etapu získalo město dotaci z evropských fondů ve výši 19 113 726,13 Kč. Zbytek nákladů doplatí město (cca 2,4 milionu Kč) a městská část Brno-Židenice (2 miliony Kč). Všechny částky jsou včetně DPH. Hotovo by mělo být za rok. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy