Start it @UNI v Brně: vysoká účast studentů, skvělá atmosféra i zajímavé nápady

Start it @UNI, společný projekt ČSOB a českých univerzit podporující studentské podnikání, má za sebou druhý Validation Camp. Třídenní workshop tentokrát proběhl v Brně ve spolupráci s Vysokým učením technickým a za podpory JIC a hejtmana Jihomoravského kraje. Vítězem se stala aplikace Galenio.


Validation Camp přilákal do prostor Vysokého učení technického v Brně 69 studentů a studentek s 25 projekty. Celý víkend studenti rozvíjeli své nápady na inovativní služby a produkty a za pomoci mentorů získávali znalosti a dovednosti potřebné pro zahájení i udržitelné fungování podnikání. „Všem účastníkům děkuji za skvělou atmosféru, obrovské nasazení, odvahu jít mimo komfortní zónu a chuť se učit a získávat nové zkušenosti,“ říká Zuzana Paulovics, lídryně akcelerátoru Start it @ČSOB, a dodává:O skvělé nápady z různých oborů nebyla mezi účastníky nouze. Klíčové ale je si potenciální úspěšnost u zákazníků ověřit. Nedostatek koupěschopné poptávky na trhu je totiž nejčastějším důvodem předčasných konců startupů.“

Nejvíce na akci vynikl projekt Galenio
od Ondřeje Sukače a Tomáše Kroupy, studentů Masarykovy univerzity a Vysoké školy ekonomické v Praze. Jedná se o aplikaci, která bourá jazykové bariéry ve zdravotnictví díky automatickým překladům zpráv a otázek mezi zahraničním pacientem a českým lékařem. Každý měsíc totiž české nemocnice navštíví 9 tisíc cizinců a 50 % z nich má problém se dorozumět. Aplikace zjednodušuje práci lékařům, šetří nemocnicím peníze a umožňuje jim přístup ke kontaktům a nemocničním zprávám cizinců.

Velký posun za krátkou dobu udělal projekt „Ná, šup“ se zdravými snídaňovými kašemi, který obsadil druhé místo. Třetí skončilo „Žákovské portfolio“, projekt středoškoláků, který již testuje přes 100 studentů s cílem lépe poznat sami sebe.

Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 24. února a účastnili se ho:

Michaela Bauer, členka představenstva ČSOB zodpovědná za inovace a digitalizaci
Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje
Vojtěch Bartoš, děkan Podnikatelské fakulty, VUT
Jan Pěnčík, prorektor pro transfer znalostí, VUT
Zuzana Paulovics, lídryně akcelerátoru Start it @ČSOB

Start it @UNI
Start it @UNI vznikl ve spolupráci akcelerátoru Start it @ČSOB a vybraných univerzit. Jeho cílem je urychlit a zefektivnit podporu a rozvoj startupů v České republice a pomoci české ekonomice k nutné transformaci na více inovativní a produktivní s větším podílem výroby a služeb s vyšší přidanou hodnotou. První Validation Camp se uskutečnil ve spolupráci s VŠE v Praze loni v listopadu. Letos je po Brně v plánu přivést program do dalších univerzitních měst, jakými jsou Hradec Králové, Pardubice, Liberec nebo Olomouc.

Akcelerátor Start it @ČSOB je určen pro začínající a inovativní firmy, které hledají způsob, jak rozjet udržitelně a ziskově svůj byznys. Vychází ze Start it @KBC, projektu mateřské společnosti skupiny ČSOB, který je největším akcelerátorem na belgickém trhu. Během čtyř let prošlo programem Start it @ČSOB už 63 startupů, o účast usilovaly na čtyři stovky projektů.

Zdroj textu a fotografií: TZ ČSOB

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy