Stoupá zájem o IT kurzy na Jihomoravsku, nezaměstnanost na 4,1 %

V Jihomoravském kraji roste zájem o rekvalifikační kurzy, zejména v oboru IT a účetnictví. Úřad práce a personální agentury nabízejí nové online nástroje a kurzy, které zvyšují konkurenceschopnost na trhu práce.


„Chci dělat něco, co mě baví. Třeba zjistím, že se tím neuživím, ale aspoň to zkusím. Život máme jen jeden,“ popisuje své očekávání paní Oplatková. Je poněkud paradoxní, že právě její profese účetní je mezi rekvalifikacemi velmi poptávaná. Počet lidí, kteří touží po změně pracovního oboru, výrazně přibývá. V Jihomoravském kraji počet rekvalifikovaných osob roste velmi rychle. Za první polovinu tohoto roku bylo do kurzů zařazeno přes 2 900 lidí, což je přibližně dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku,“ informuje Lucie Kolářová, ředitelka jihomoravské pobočky Úřadu práce se sídlem v Brně.

Úřad práce navíc nabízí zájemcům nové online nástroje jako Databázi rekvalifikací a dalšího vzdělávání, která funguje po celý rok. „Systém umožňuje pohodlný a jednoduchý proces přihlašování a schvalování kurzů,' uvádí Martin Bučo, mluvčí Úřadu práce ČR. Největší zájem je o kurzy IT a účetnictví. Personální agentury potvrzují zvýšený zájem, například brněnská Orange Academy zaznamenala meziroční nárůst zájmu o rekvalifikační kurzy o třetinu. Největší poptávku zde má kurz mzdového účetnictví.

Podle Romany Hubáčkové z Orange Academy rekvalifikační kurzy zvyšují konkurenceschopnost na trhu práce. „Máme mnoho účastníků, kteří už v daném oboru pracovali, ale doplňují si další znalosti, aby byli lépe uplatnitelní,“ dodává.

Nové trendy v pracovním prostředí se netýkají jen rekvalifikací. Generace Z hledá flexibilitu a pracovní svobodu. „Pro mladší generaci už nejsou motivací pouze peníze. Velkou roli hraje sladění pracovního a rodinného života,“ upozorňuje Hubáčková.

Umělá inteligence se také stává velkou výzvou pro pracovní trh. I když Orange Academy zatím nenabízí samostatný kurz zaměřený na práci s umělou inteligencí, tato tématika je zahrnuta do kurzu personalistika. V Jihomoravském kraji Úřad práce nabízí několika desítek kurzů se zaměřením na umělou inteligenci, mezi nimi Základy digitálních dovedností, Umělá inteligence v praxi nebo ChatGPT pro marketingové mistry.

Technické a řemeslné obory jsou méně poptávané, i když právě zde chybí zaměstnanci. Jihomoravský kraj reaguje otevíráním technických lyceí a investicí do odborných škol. „Otevřeme technická lycea, abychom nalákali studenty k technice. Spustili jsme velké investice do odborných škol,“ říká náměstek hejtmana pro školství Karel Jurka (ODS).

V září se v kraji otevřou nové třídy se zaměřením na techniku, pedagogiku nebo ekonomii. Střední průmyslová škola v Purkyňově ulici v Brně se také pyšní novým technickým lyceem. „Naši absolventi budou lépe připraveni na vysokou školu, kde mohou vyhořet, pokud mají z odborných programů více praxe a méně teorie,“ konstatuje ředitel Aleš Ruda.

Nezaměstnanost v Jihomoravském kraji zůstává na úrovni 4,1 %. Na konci června evidoval Úřad práce téměř 35 tisíc uchazečů o práci a zhruba 18 tisíc volných míst. Nejnižší podíl nezaměstnaných je na Vyškovsku (2,9 %), nejvyšší na Hodonínsku (5,1 %). Společnost Zetor Tractors letos propustí téměř dvě stovky zaměstnanců. Kromě tří měsíců odstupného mají dostat navíc odměnu ve výši dvou platů a byla jim zajištěna setkání s Úřadem práce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy