Zetor v Brně propustí 160 zaměstnanců kvůli optimalizaci výroby

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí 160 ze 300 zaměstnanců kvůli změnám ve výrobním procesu, které budou plně implementovány v roce 2025. Zaměstnanci obdrží zvýšené odstupné a pomoc při hledání nové práce.


Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors oznámil, že na konci července propustí 160 z celkových 300 zaměstnanců. Důvodem tohoto hromadného propouštění jsou změny ve výrobním procesu, které firma plánuje. Podle tiskové zprávy Zetor loni na podzim uvedl, že se v Brně ukončí výroba vlastních motorů a převodovek, přičemž zůstane zaměřen na vývoj, marketing, obchod a montáž traktorů pro trhy Evropské unie a USA. Tato změna bude plně implementována v roce 2025.

„Zaměstnanci kromě zákonného odstupného dostanou i zvýšené odstupné podle platné kolektivní smlouvy. Poskytneme jim poradenství při hledání nové práce či vypracování životopisu a zorganizujeme setkání s úřadem práce. Dále jim zprostředkujeme kontakt s personalisty z ostatních brněnských firem,“ řekla mediální mluvčí Zetor Tractors Lucie Dušková.

Na čtvrtek je plánováno setkání mezi vedením společnosti a podnikovými odbory, které zatím nemají podrobné informace o chystaném propouštění. „Je mi to líto hlavně kvůli lidem, kteří mají pár let do důchodu a pracovali ve firmě celá desetiletí. Bude pro ně velmi obtížné najít nové zaměstnání,“ komentoval situaci šéf odborů v Zetoru Alois Kazelle.

Zetor Tractors, který čelí poklesu tržeb a počtu prodaných traktorů v poslední dekádě, plánuje prostřednictvím změny výroby a dalších opatření snížit náklady meziročně o dvě stě milionů korun. „Zvýšili jsme efektivitu práce jak u manuálních pracovníků, tak u technicko-hospodářských zaměstnanců, a to například digitalizací a úsporami energií. Výrazně jsme také zmenšili výrobní a skladové prostory závodu o padesát procent,“ uvedl výkonný ředitel Róbert Harman.

Podle Harmana Zetor také optimalizuje obchodní model včetně přidružených zahraničních poboček, čímž významně sníží náklady. Očekává se, že tato opatření přivedou firmu zpět k zisku v roce 2025 po několika krizových letech. V roce 2014 zaměstnával Zetor 783 lidí, počty zaměstnanců však klesaly i v následujících letech. Větší propouštění proběhlo v roce 2018, kdy firmu opustilo 145 zaměstnanců.

V roce 2022 ve firmě pracovalo 349 osob, přičemž během roku odešlo 127 lidí, jak uvádí poslední výroční zpráva. Nezaměstnanost v Brně je na úrovni pěti procent, což je o něco vyšší než průměr Jihomoravského kraje a celostátní statistiky. Na pracovním trhu stále panuje poptávka po řemeslnících a technických oborech.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy