Brněnská úrazovka čelí personální krizi

Minulý týden se v Brně konalo klíčové jednání o krizi na chirurgickém oddělení Úrazové nemocnice, vyvolané otevřeným dopisem lékařů. Ředitel Piler slíbil stabilizační kroky, ale jeho plán nebyl dostatečný. Město vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele. Jednání pokračují.


Minulý týden se v Brně konalo další důležité jednání týkající se krize na chirurgickém oddělení Úrazové nemocnice. Toto jednání následovalo po otevřeném dopise části lékařů, který poslal začátkem srpna a ve kterém se stěžovali na neprofesionální přístup a porušování svých práv. První schůzka s vedením města, lékaři a ředitelem Pilerem proběhla před dvěma týdny. Jedním z diskutovaných bodů byla i kontroverzní poznámka ředitele Pilera, který přirovnal nesloužící lékaře k prostitutce, která nepracuje. Piler se za svoje slova omluvil.

Ředitel Piler měl za úkol představit konkrétní kroky k stabilizaci chirurgického oddělení. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) však předložený plán nebyl dostatečný. 'Dospěli jsme k závěru, že pan ředitel nese míru odpovědnosti, a využijeme faktu, že mu končí pětileté funkční období. Vyhlásíme tedy výběrové řízení, do kterého se může přihlásit kdokoliv, kdo splní požadavky,' oznámila Vaňková.

Výběrové řízení se bude týkat pouze úrazové nemocnice, přestože Piler zároveň vede i Nemocnici Milosrdných bratří. Diskutovalo se také o tom, zda dvojí vedení městských nemocnic nemohlo přispět ke stávající situaci. 'Existuje mnoho synergických efektů,' poznamenala Vaňková.

Ředitel Piler uvedl, že na setkání představil komplexní řešení složené ze sedmi bodů. 'Uzavřeli jsme přihlášky na pozici primáře, kam se přihlásil jeden kandidát, s nímž budeme jednat v září. Pokud budu ještě ředitelem, věřím, že se dohodneme. Také předpokládám, že by s sebou přivedl tým lidí. Dále jsme uzavřeli smlouvy se dvěma absolventy,' uvedl Piler. Ohledně výběrového řízení nechtěl dále spekulovat, zda se do něj přihlásí.

Jednání však pokračují. Z chirurgického oddělení odešlo v posledních měsících několik lékařů, což vedlo k tomu, že aktuální počet lékařů je 14, přičemž pro kvalitní fungování oddělení by jich mělo být kolem 20. Kvůli nedohodě s vedením nemocnice někteří lékaři vypověděli další přesčasové hodiny od října. 'Dosud jsme od vedení nemocnice nedostali žádný návrh, který by byl akceptovatelný,' poznamenal za lékaře Roman Přik.

Piler musí do příštího týdne, kdy je plánována další schůzka, předložit nové řešení. Snahou všech stran je udržet péči v Úrazové nemocnici na současné úrovni, případně ji zlepšit, uvedla primátorka. Úrazová nemocnice v Brně minulý rok oslavila 90 let od svého založení. Patrová budova v centru města, otevřená v květnu 1933, ročně provede kolem 6 500 zákroků a operací, hospitalizuje asi 8 000 pacientů a ambulantně ošetří zhruba 70 tisíc lidí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy