Poslední aktualizace


Meda a Jan Mládkovi na zámku Rosice

Meda a Jan Mládkovi, významné osobnosti poválečného exilu a propagátoři české kultury, jsou připomínáni na výstavě na zámku Rosice. Meda Mládková, zesnulá v květnu 2022, byla zakladatelkou pražského Musea Kampa.

0

Speciální UV přístroj chrání květy před mrazem

Nástup jarních mrazů se testuje na několika evropských vinicích pomocí technologie nazývané mrazuvzdornost. Francouzský výzkumník Francois Sement vysvětlil, jak tato technika funguje a upozornil na potřebu její aplikace min. 48 hodin před příchodem mrazu. Jde o první pokus tohoto druhu v ČR.

0

Přesměrování turistické trasy kolem jeskyně Jáchymky

Sokol stěhovavý si v Moravském krasu zvolil hnízdění, turistické trasy kolem jeskyně Jáchymky kvůli ochranu druhu musí být přesunuty. Sokol si letos vybral pro hnízdo jiné místo, než byla Býčí skála. Změny tras by mohly narušit návštěvníky, zvláště ty s fyzickými omezeními.

0

Ester Vohradská (Před 2 dny)

LGBTQ+ komunita uzavřela týden plný queer akcí

Duhový průvod sloužící jako podpora LGBTQ+ komunitě uzavřel týden plný queer akcí. Bezpečnostní opatření byla prioritní vzhledem k minulosti s extremistickými útoky. Festival letos pořádán potřetí s rozpočtem okolo dvou milionů korun. Hlavním cílem průvodu je oslava rozmanitosti a viditelnost komunity, ne protest.

0

Michaela Prokopová (Před 2 dny)

V Brně se chystá show s rekordním počtem dronů

Společnost Spectrum Production připravuje v Brně show s rekordním počtem dronů. Přehlídka Ignis Brunensis tentokrát představí 250 dronů a diváci se mohou těšit na vizuální cestu po evropských městech a tematiku "Voda je život".

0

Rebeka Schmidt (Před 2 dny)

Druhý programátorský hackaton byl mimořádný

Město Brno o uplynulém víkendu uspořádalo společně s uskupeními Czechitas a BrnoAI druhý městský hackaton. Jedná se o akci, při níž programátoři, případně ve spolupráci s grafiky a webdesignéry, intenzivně pracují na inovativním projektu.

0

Adam Wágner (Před 4 dny)

ČKD Blansko se potýká s finančními problémy

ČKD Blansko, strojírenský gigant, se potýká s finančními problémy a míří do insolvence, s dluhem přes 300 milionů korun. Firma uvádí kombinaci inflace a ruských sankcí jako hlavní příčiny finančních potíží.

0

Adam Wágner (Před 5 dny)

Den pro rodinu

Dne pro rodinu nabízí bohatý program včetně sportovních ukázek, loutkového divadla, dětských aktivit a prezentace služeb. Akce se koná za příznivého počasí v prostoru knihovny a náměstí Hrdinů-gymnázium.

0

Lenka Hubingerová (Před 5 dny)

Mistrovství České republiky v blendování vína

Pátý ročník Mistrovství ČR v blendování vína Winemeritage se koná 16. května 2024 v Hvězdárně a planetáriu Brno. Týmy z celé republiky budou soutěžit ve vytváření cuvée z bílých moravských vín.

0

Ester Vohradská (Před 6 dny)

Opravy křižovatky smrti způsobí třítýdenní omezení

Silniční okružní křižovatka v Brně byla poškozena intenzivním provozem nákladních vozidel a vyšší úrovní podzemní vody. Opravy zahrnují nahrazení žulové obruby ocelobetonovým věncem, které financuje společnost Swietelsky Stavební.

0

Michaela Prokopová (Před 6 dny)

Brno chystá stavební "superúřad"

Stavební “superúřad” v Brně plánuje shromáždit úředníky spravující agendu rozvoje města na jedno místo. Původní plán počítal se 100 úředníky, ale číslo vzrostlo na 203. Nový úřad má být v budově České pošty v centru Brna. Cena úprav budovy se odhaduje na 50 milionů Kč.

0

Michaela Prokopová (Před týdnem)

Barushow – Za oponou mysli

Přijďte na Barushow a naučte se ovládat své myšlenky. Lektorka Barbara Šušková nabídne pochopení myšlenkových vzorců, jak utišit vnitřního kritika a být pozitivní ve světě plném negativních informací.

0

Michaela Prokopová (Před týdnem)

Zmodernizované vlaky Stadler se opět rozjedou na jihu Moravy

Arriva modernizuje 20 let staré vlakové soupravy pro provoz na českých tratích. Součástí inovací je revitalizace interiéru, změna dispozice sedadel pro více jízdních kol, aktualizace podhledů a modernizace zabezpečovacího zařízení.

0

Miroslav Pucholt (Před týdnem)

Exekutora Jaroslava Homola odvolán

Kárný senát NSS dnes odvolal exekutora Jaroslava Homolu z Brna kvůli nevysvětleným převodům milionů korun. Homola se nesoudnímu líčení nezúčastnil ani neposkytl důvod své nepřítomnosti. Toto opatření je vzácné, naposledy bylo použito v roce 2015.

0

Rebeka Schmidt (Před týdnem)

Divadelní soubor Bolka Polívky se přestěhoval

Divadelní soubor Bolka Polívky se přestěhoval do nového sídla - Bílého domu v Brně. Stěhování začalo po problémech se statickou stabilitou původního domu na Jakubském náměstí. Nový prostor, který pojme až 320 diváků, prošel pětiměsíčními úpravami za 13 milionů korun.

0

Rebeka Schmidt (Před týdnem)