Katarální horečka ovcí na severu Čech

Veterináři potvrzují případy katarální horečky ovcí na severu Čech. V Ústeckém kraji první případ na Chomutovsku, v Karlovarském kraji třetí ohnisko v Bublavě. Nemoc přenášejí infikovaní komáři.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Brno-střed navrhuje zákaz koloběžek v centru kvůli bezpečnosti

Radní v Brně-středu navrhují zakázat koloběžky a jednokolky v historickém centru kvůli obavám o bezpečnost chodců. Návrh míří na projednání odboru dopravy brněnského magistrátu. Místní strážníci zaznamenali 22 přestupků, provozovatelé koloběžek preferují snížení rychlosti.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Příprava tunel na Vinohradech zahájena

Silničáři v brněnské čtvrti Vinohrady zahájili přípravy na stavbu nového tunelu, který bude součástí městského okruhu. První fází je ražba průzkumné štoly. Práce začaly na rohu ulic Věstonická a Křtinská, kde bude vykopána hluboká šachta.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Oslavte Mazlíčky na Pomocném Jarmarku Kočkafé Schrödinger

Přijďte oslavit Mezinárodní den domácích mazlíčků nákupem, který pomůže kočkám, které zatím na to, aby byly domácími mazlíčky, čekají v útulcích.

0

Lenka Hubingerová (Před měsícem)

Školní statek v Roudnici opět šampionem v pěstování chmele

Ústecký kraj se v roce 2024 znovu stal jedním z nejlepších pěstitelů jemně aromatického chmele díky Školnímu statku v Roudnici nad Labem. S průměrným výnosem 1,5 t/ha a obsahem alfa hořkých látek kolem 4 % převyšuje celorepublikový průměr.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Jižní Morava: 15 uskupení jde do krajských voleb

Na jižní Moravě se do podzimních krajských voleb registrovalo 15 uskupení. Kandidátní listiny byly včas opraveny a schváleny. Krajské volby se konají společně s volbami senátními 20. a 21. září. Uskupení zahrnují hnutí, politické strany i koalice. V roce 2020 se volební účast dosáhla 38,82 %.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Podzimní kouzlo hradu Perštejn lákají návštěvníky

Jako každý rok se na konci měsíce září probarví interiéry hradního paláce barvami podzimu, jež do nich přinesou aranžmá z květin, plodů a částí rostlin, jež tak propojí okolní přírodu s monumentální hradní architekturou.

0

Adam Wágner (Před měsícem)

ČKD Blansko Holding je v úpadku: Dluží 300 milionů

Krajský soud v Brně poslal strojírenskou firmu ČKD Blansko Holding do úpadku. Firma se sama prohlásila v insolvenci a dluží 300 milionů korun. Její majetek činí asi 55 milionů. Většina problémů firmy pramení ze sankcí vůči Rusku, které brzdí její prodej a účast v tendrech. Přezkumné jednání proběhne 5. prosince.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Demolice mostu na D1 u Brna: Dálnice se rozšíří o šest pruhů

Ředitelství silnic a dálnic začalo demolici mostu na dálnici D1 u Brna kvůli jejímu rozšíření. Projekt, který trvá více než rok, přidá šest jízdních pruhů a měl by být dokončen do dubna 2024. Demolice mostu probíhá v noci, aby se minimalizoval dopad na dopravu. Ministr dopravy Martin Kupka oznámil, že se stavba urychlila o šedesát dnů.

0

Adam Wágner (Před měsícem)

Déšť ničí sklizeň chmele v Kokorech

V Kokorech zasáhl pondělní sklizeň chmele déšť, který narušil tzv. dočesnou. Výnosy jsou nízké kvůli extrémnímu suchu a teplu, které způsobily neuzavření šišek. Sklizeň byla podprůměrná. Lenka Kratochvílová informovala, že sklizeň je u konce.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Stovky pacientů evekuováni z Nemocnice Milosrdných bratří

Stoupající hladina řeky Svratky v Brně přinutila k evakuaci více než 180 pacientů z Nemocnice Milosrdných bratří. Voda ohrožovala nemocnici zkratem elektrického zařízení. Pacienti byli převezeni do různých nemocnic po Brně a jižní Moravě.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Na pěti řekách na Vysočině platí třetí povodňový stupeň

Stav ohrožení se týká Sázavy, Doubravy, Svratky, Želetavky a Želivky. Hasiči zasahovali téměř dvěstěkrát kvůli popadaným stromům a následkům povodní. Železniční doprava je přerušena na několika tratích. Nejvážnější situace byla v Jimramově, kde došlo k evakuaci.

0

Jiří Padevěd (Před měsícem)

Jižní Morava bojuje proti invaznímu pajasanu chemikáliemi

Krajský úřad na jižní Moravě nařídil použití herbicidu k regulaci invazního stromu pajasanu. Pajasan vytlačuje původní rostliny a přenáší patogeny. Nové opatření umožňuje používání chemikálií i v chráněných územích. Experti oceňují přesné podmínky regulace, zahrnující i okolí chráněných krajinných oblastí.

0

Lenka Hubingerová (Před měsícem)

EU posuzuje 3miliardový skleník u Karviné - verdikt do konce října

Evropská unie zkoumá projekt tropického skleníku u Karviné za tři miliardy korun, který by měl být znám do konce října. Klíčovým problémem je financování provozu vzdělávací části, kterou by měla hradit Slezská univerzita prostřednictvím vstupného, což by mohlo být považováno za nedovolenou podporu.

0

Adam Wágner (Před měsícem)

Hasiči varují před záplavami - zábavy zrušeny

Jiří Pelikán, šéf jihomoravských hasičů, varoval obyvatele před možnými záplavami a doporučil evakuační opatření. Hasiči připravují bariéry a přehrady odpouštějí vodu. V Brně a Znojmě byly kvůli počasí zrušeny veřejné akce včetně vinobraní a festivalů

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)