Brněnské vodojemy: Podzemní chrámy lákají turisty i filmaře

Brno se chystá otevřít unikátní komplex historických vodojemů na Žlutém kopci, který přiláká turisty i filmaře, jako jsou Netflix a Disney. Po rekonstrukci budou veřejnosti zpřístupněny od 24. března.


Brno se chystá na otevření unikátního komplexu historických vodojemů na Žlutém kopci, které byly dlouhá léta zakonzervované a nepřístupné veřejnosti. Po citlivé rekonstrukci se tato architektonická perla stává nejen turistickou atrakcí, ale i lákadlem pro filmaře z celého světa. Například Netflix a Disney již projevily zájem o pořízení záběrů v těchto jedinečných prostorech.

Díky spolupráci architekta Davida Prudíka a města Brna byly vodojemy na Žlutém kopci postupně rekonstruovány a 24. března budou zpřístupněny veřejnosti. Návštěvnické centrum nabídne prohlídky se zkušeným průvodcem, ale také možnost projít si jedinečné podzemní prostory samostatně. První reakce na otevření vodojemů dokazují, že kromě turistů z celého světa zažívají tato místa velký zájem i od filmařů, kteří zde vidí neobyčejný potenciál pro natáčení svých scén.

Vodojemy na Žlutém kopci, postavené v letech 1874, 1894 a 1917, sloužily svému účelu až do roku 1997, kdy byly opuštěny a dlouhá léta zapomenuty. Teprve v roce 2020, kdy byl zpřístupněn první zásobník, se začal zájem o tato místa znovu probouzet. Práce na zpřístupnění zbylých dvou nádrží pokračovaly až do března 2022, kdy byl dokončen celý komplex tří nádrží. Jak uvedla primátorka Markéta Vaňková, vstává z krásy těchto unikátních „podzemních chrámů“ a velkým zájmem turistů, že investice téměř 150 milionů korun do rekonstrukce byla smysluplná.

Všechny tři nádrže budou zpřístupněny veřejnosti s možností volby mezi průvodcovskou a individuální prohlídkou, a to od středy do neděle mezi 10. a 18. hodinou. Navíc, návštěvnické centrum plánuje organizovat kulturní akce a koncerty vážné hudby, které umocní jedinečnou atmosféru podzemních katedrál. Díky očekávanému nárůstu turistů je možné, že se vstupné do vodojemů stane značně příjmovým zdrojem pro Brno.

Zájemci si mohou rezervovat a zakoupit vstupenky online, v infocentrech turistického informačního centra nebo přímo na místě v obnoveném domku strážného. Základní vstupné je 350 korun, děti do 15 let, studenti a důchodci mají vstupenku za 250 korun. Nejmenší do šesti let jdou do vodojemů zdarma. Rodinné vstupné stojí 800 korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy