Brno ohroženo stoletou povodní - evakuace a uzavírky

Kvůli neustálým dešťům hrozí Brnu stoletá povodeň. Ředitel Povodí Moravy varoval před rozlitím řek Svratky a Svitavy, které by mohlo ohrozit chatové oblasti i část zástavby města. Z Biskoupek byla evakuována již 125 osob. Měřené hladiny dosahují druhého a třetího povodňového stupně.


Aktuální neustálé deště mohou Brnu přinést až stoletou povodeň, což je scénář, na který město dosud není plně připravené. Na tento závěr upozornil ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma, který varoval před rizikem rozlití řek Svratky a Svitavy. V ohrožení jsou hlavně chatové oblasti a značná část zástavby města, kde žijí tisíce obyvatel.

Z chatové oblasti Biskoupky u Jamolic již bylo evakuováno 125 lidí, protože zaplavený most představoval riziko uváznutí. Komplexní protipovodňová ochrana Brna je teprve ve fázi výstavby, což znamená, že velká část města není proti povodním momentálně chráněná.

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) mají městské části a obce své povodňové plány. Tyto plány je nutné respektovat a připravit se i na nejhorší scénáře. „Musíme se nachystat na stoletou vodu. I padesátiletá povodeň by v rozlivu mohla znamenat velké škody,“ upozornil Grolich.

Tůma apeloval na veřejnost, aby brala situaci vážně a uvolňovala záplavová území. Zdůraznil, že hladiny se zvednou až na třetí stupeň povodňové aktivity, což si vyžádá respektování přijatých opatření.

Povodí Moravy zatím očekává druhé a třetí stupně povodňové aktivity v horních částech toků v sobotu, přičemž na nižší části by se povodeň mohla dostat v noci na neděli. Povodí Moravy intenzivně pracuje na zvýšení kapacity nádrží vypouštěním vody, aby zvládly zachytit očekávané povodňové průtoky.

Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán uvedl, že evidují vysoký počet dotazů ohledně pytlů s pískem. Ty však budou vydávány na žádost starostů obcí nebo povodňových komisí, aby bylo zajištěno jejich správné využití.

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, která leží v záplavovém území, uzavřela příjem na porodním oddělení a zakázala návštěvy. Mluvčí nemocnice Andrea Šromová požádala nastávající maminky, aby v akutních případech využily služeb jiných nemocnic.

Z důvodu bezpečnosti bude také Zoologická zahrada Brno od soboty dočasně uzavřena kvůli riziku pádů stromů. Další zoologické zahrady v regionu zatím uzavírku neplánují.

Policie v Jihomoravském kraji varuje řidiče před možným zaplavením silnic, což může vést k nebezpečným situacím včetně aquaplaningu. Řidiči by měli upravit rychlost jízdy a sledovat případné dopravní značení a pokyny policistů.

Veverská Bítýška na Brněnsku se připravuje na stoletou vodu, očekává se, že hladina Svratky dosáhne čtyř metrů. Město nařídilo evakuaci chatových oblastí a obyvatelé ohrožených ulic mají mít připravené evakuační zavazadlo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy