Divadelní soubor Bolka Polívky se přestěhoval

Divadelní soubor Bolka Polívky se přestěhoval do nového sídla - Bílého domu v Brně. Stěhování začalo po problémech se statickou stabilitou původního domu na Jakubském náměstí. Nový prostor, který pojme až 320 diváků, prošel pětiměsíčními úpravami za 13 milionů korun.


Bolkovo divadlo Polívky se před dvěma týdny přesunulo z Židenického Dělnického domu, kde bylo dočasně umístěno, poté co bylo nuceno opustit svůj původní prostor na Jakubském náměstí kvůli problémům se statickou stabilitou budovy. Momentálně soubor divadla trvale sídlí v Bílém domě v prostorách, jejichž úprava trvala pět měsíců a stála třináct milionů korun. Tento nový divadelní prostor může přivítat až 320 diváků.

'Cítili jsme se zde při zkouškách skvěle, ale stále zde byl hluk vrtaček, jelikož se dokončovaly finální práce,' sdělil Polívka po generální zkoušce na dnešní předpremiéru. Své další představení si však chce otevřít co nejdéle, aby své diváky nepřipravil o překvapení.

Podle slov Polívky, který rovněž režíroval svou groteskní životopisnou inscenaci podle vlastního scénáře, jde o technicky náročné sólo, ve kterém vystupuje více herců, než se skutečně na jevišti objeví. 'Ve skutečnosti by měli být čtyři aktéři, ale jsou jen dva,' popisuje. Tato inscenace zahrnuje představitele nejen ve věku a v různých rolích, ale také ztvárňuje role svých rodičů.

'Je to sentimentální, melancholické a naplněné láskou, kterou cítíme k rodičům, obzvláště když už nejsou mezi námi. Každý tu lásku najde, ale někdo až později,' uvedl Polívka se zamyšlením. Foyer a bar divadla Bolka Polívky zůstávají i nadále v provozu.

Vlastní příběh začíná narozením Polívky. 'První scéna je Big Bang mého života, velký třesk,' směje se. Inscenace čerpá z rodinných příběhů, historek i skutečných událostí, které Polivka zasazuje do kontextu s nádechem humoru. Reflektuje zde také život svého dědečka Eugena Polívky, ředitele vizovické školy. 'Představení je i o mé matčině rodině, o mém otci. Je to příjemné se na tohle všechno vzpomenout, i když jejich život byl komplikovaný,' vysvětluje sedmdesátiletý herec.

Dramaturg Vladimír Procházka popisuje, že i když je scénář přesně daný, následně se nedodržuje tak přesně. 'Taková inscenace, ve které texty jsou jenom podpěrou, kde se na jevišti začíná cvičit, točit a s fantazií něco vymýšlet, což je skoro důležitější než textový základ, je pro mě něco úplně nového,' popisuje.

Polívka má v plánu odvést svoje představení v rodných Vizovicích a poté třeba ve Zlíně, Plzni, Táboře nebo v Praze. Existuje velký zájem o Saga, vstupenky na dnešní vystoupení jsou již vyprodané podle ředitelky divadla Kateřiny Komárkové. Discriminace na světovou premiéru divadla je naplánována na pátek 12. dubna, což bude následovat sedmi reprízami.

V dubnu si návštěvníci Bílého domu budou moci také prohlédnout další divadelní představení, jako je drama Fire and Ash nebo komedie Fichtl. 'Nemůžu se dočkat, až tady začneme hrát, až se celé město zaplní naší energií, bude to bít a žít,' uzavírá Komárková.

Divadlo Reduta představí v pátek 12. dubna hru pokojíček od básníka a dramatika Jana Antonína Pitínského. Inscenace vypráví o nefunkční rodině, která zažije v jeden den několik neočekávaných událostí. Pitínského hru režíruje jeho dcera Anna Davidová. Další premiéry divadla nabízejí první queer pohádku v České republice o lásce dvou princů nazvanou Princ a Princ, kterou uvede divadlo Polárka v sobotu 13. dubna. Městské divadlo plánuje reprízu muzikálu Bastard, ve kterém touha po moci, bohatství a nesmrtelnosti vede hlavní postavu k jejímu zániku, v sobotu 20. dubna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy