Hologramy oživují artefakty v Moravském židovském muzeu

Nově otevřená expozice v Moravském židovském muzeu Malý Mehrin v Brně využívá hologramy k oživení židovských artefaktů. Návštěvníci mohou vidět mimo jiné purimovou masku, interaktivně se seznámit s digitalizovanými předměty nebo ochutnat čerstvé pečivo.


Ve sklepení nově otevřené expozice v Moravském židovském muzeu Malý Mehrin si návštěvníci mohou prohlédnout unikátní hologramy skutečných židovských artefaktů. Jedním z nejzajímavějších exponátů je holoprojektor, který zobrazuje purimovou masku. „Je to holoprojektor, roztočí jeden metr, máme tady purimovou masku – na vrtuli se maska nejdříve zvětší a potom se různě otáčí. Působí to děsivě, přitom je to maska na nejveselejší židovský svátek,“ vysvětluje autor projektu Martin Reiner.

Muzeum nabízí tři tematické místnosti, z nichž každá nabízí jiný zážitek. Druhá místnost je vybavena velkou obrazovkou, kde se návštěvníci mohou interaktivně seznámit s digitalizovanými artefakty. „Je tam jeden ze štítů na Tóru, který jsme digitalizovali,“ říká František Floder, který se na projektu podílel. „Návštěvník si tak ten předmět může prohlédnout ze všech stran, manipulovat s ním, do sluchátek dostane všechny potřebné informace. Druhou výstupní formou jsou hry – v ruině staré synagogy například hledáte pět rituálních předmětů,“ popisuje.

Třetí místnost láká návštěvníky na hmatatelnější exponáty. Na stolku je například chala, typické šábesové pečivo k večeři. „Máme s jednou členkou židovské obce domluvu, že tu budeme mít každý týden čerstvé pečivo. Takže budete moci i ochutnat tuhle židovskou vánočku,“ dodává Martin Reiner. I nad stolem se otáčí vrtule a na ní se rozsvěcí čtyři svíce, další digitalizovaný exponát zapůjčený z Židovského muzea v Praze.

Ačkoliv v Brně stojí plány na velké muzeum Mehrin, které by mohlo nabídnout skutečné předměty, do té doby mohou lidé navštěvovat Malý Mehrin. Kromě nové expozice je k dispozici i dočasná výstava o svitcích českých Tór.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024