Město a Povodí Moravy bojují s bobry

Bobři ohrožují stromy v brněnských Maloměřicích, zejména vrby, poškozující kmeny. Obec spolupracuje s Povodím Moravy a používá oplocení stromů a feferonkový postřik na kmeny. Cílem je zamezit dalšímu poškozování stromů a zabránit pádu dřevin.


Období zimy přineslo do brněnské městské části Maloměřic problém, který si vyžádá bezodkladné řešení. Místní stromy, zejména vrby, mají zažívat útoky bobrů, kteří poškozují jejich kmeny. Aby obec předešla pádu těchto okousaných dřevin, rozhodla se pro spolupráci s Povodím Moravy, které se pokouší zamezit dalšímu poškozování těchto stromů.

Jedním z opatření, která Maloměřice a Povodí Moravy uplatňují, je oplocení stromů pomocí pevně ukotveného pletiva, které je vysoké přes jeden metr a chrání stromy před bobry. Další metodou je použití feferonkového postřiku na kmeny, který by měl tyto savce od okusu stromů zbavit chuť, jak vysvětluje zoolog Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Bobry v Maloměřicích nešetří pouze vrby, ale také jiné druhy stromů s měkkým dřevem, což komplikuje situaci pro místní. Aby byla zajištěna bezpečnost obyvatel obce, musí pracovníci Povodí Moravy pravidelně provádět kontroly stavu stromů, především v zastavěných částech obce.

S příchodem jara se předpokládá, že bobři budou mít zájem o jiné druhy zeleně, a jejich útoky na stromy by tak měly postupně ustát. Nicméně městská část usiluje o včasný zásah, aby se zabránilo případným nebezpečím pádu stromů.

Tato situace představuje výzvu pro celou obec Maloměřice, ale také pro stromy a bobry, protože je nutné najít vyvážené řešení, které zajistí ochranu dřevin, aniž by zamezovalo přirozenému chování bobrů. Feferonkový postřik a oplocení stromů představují kreativní způsoby, jak zajistit splnění těchto požadavků, zatímco bobry má od okusování stromů v brněnských Maloměřicích odradit postřik z feferonek i oplocení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy