Po mecenášce Babyboxů pojmenovali odloženou dívku

Osmdesátiletá Eva Němcová, soukromý podporovatel babyboxů, byla oceněna pojmenováním nově narozené dívky po ní. Eva Němcová, která byla sama sirotek a bezdětná, věnovala většinu svého majetku babyboxům.


Díky značné finanční podpoře Evy Němcové, mohl babybox seznamovat lidi s důležitým posláním projektu - zabezpečit bezpečný prostor pro novorozence v tísni. Paní Němcová, která byla sama sirotek a bezdětná, věnovala většinu svého majetku babyboxům. Po její smrti, která nastala těžkou tragédií při plavání na Brněnské přehradě 15. července 2023, plánuje Hess zorganizovat cenu nebo memoriál na její čest.

Jméno nově narozené holčičky není jediný způsob, jakým chce Ludvík Hess připomnět památku velkorysé dárkyně. Paní Němcová zanechala babyboxům zděděnou garáž v Brně, cca milion korun a chalupu v obci Deštné na Blanensku. Byť je chalupa v dezolátním stavu, Hess plánuje její prodej a získané prostředky použije na další rozvoj a údržbu babyboxů v celé zemi.

Miminko bylo v babyboxu v nemocnici Znojmo nalezeno, tento box funguje od roku 2015. Holčička, nyní pojmenovaná Eva Němcová, vážila při nalezení 2 880 gramů a měřila 49 centimetrů. Zdravotnický personál ji našel mírně podchlazenou, ale naštěstí bez viditelných známek poranění. Přestože byl v den nálezu chladný, miminko bylo ošetřeno a ve stabilním stavu, což potvrzuje mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Ačkoliv babyboxy zažívají kritiku ze strany některých skupin, jejich kritická role v zajišťování bezpečí pro novorozenecké děti v tísni je neoddiskutovatelná. Babybox v Znojemě je jen jedním z 88 podobných zařízení, které jsou navrženy tak, aby anonymně a bez trestu přijaly novorozence od rodičů v nesnázích.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024