Vyškovská Studnice bojuje s nedostatkem vody

Vyškovská obec Studnice čelí nedostatku vody. Radnice nyní hloubí třetí vrt pro zajištění pitné vody. První dva vrty vysychají. V posledních třech letech musela radnice kvůli suchu dovážet vodu. Paralelně s tím hledá řešení i Jihomoravský kraj a další obce.


Studnice na Vyškovsku čelí kritickému nedostatku vody, kam jde tak daleko, že v létě je v obci naprosto suchá. Místní radnice se snaží najít řešení tohoto problému a v současné době hloubí třetí vrt, aby zajistila pitnou vodou občany. Tato situace není jedinečná, několik obcí v kraji se muselo vyrovnat s nedostatkem vody a také hledá nové zdroje.

První dva vrty v Studnicích, které jsou hluboké padesát metrů, pomalu vysychají. „Během posledních čtyř let klesla hladina vody v horním vrtu o sedm metrů a ve spodním o čtyři metry,“ uvedl šéf Insta vodárenství, Miroslav Zavadil.

V minulosti se radnice pokusila vyhnout nedostatku vody tím, že vyzvala obyvatele, aby šetřili vodou. „V rádiu jsme lidi vyzývali, aby šetřili vodou, abychom mohli naplnit bazény a neurývali pitnou vodou. Myslím, že občané to pochopili,“ uvedl starosta Studnice, Jaroslav Fládr (nezařazený).

Přesto se v létě několikrát stalo, že voda zcela došla. Nejteplejší oblast Česke republiky, jižní Morava, je také jednou z nejsušších. „Důsledky sucha a jeho následků jsou samozřejmě mnohem větší a citelnější než jinde v republice,“ komentoval Pavel Zahradníček, klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu.

Když Studnice čelila suchu, musela radnice dovážet vodu. Občané museli několikrát nechat převzít vodu cisternami a přečerpat ji do místního vodojemu. Podle Zavadila musely cisterny do Studnice jezdit každý rok poslední tři roky, vždy v červenci.

Aby se tento scénář v létě neopakoval, je nový vrt hloubený až o 30 metrů hlouběji než původní dva vrty. Stavba stojí obec 600 000 Kč a odborná firma ji dokončí během dvou dní. Po dokončení bude příští měsíc voda testována, aby bylo zajištěno, že nový vrt je dostatečně produktivní a voda je bezpečná k pití.

Obce Ivana na Brněnsku se také snaží řešit nedostatek vody. Loni vyvrtali osm nových vrtných studní, které by měly zásobovat zhruba deset tisíc obyvatel v okolí. Jihomoravský kraj také hledá řešení pro nedostatek vody a zkoumá možnosti čerpání vody v několika obcích, jako jsou například Oslavany, na místě bývalých uhelných dolů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy