Znojmo zesiluje ochranu na plovárně Louka po útoku romských dětí

Znojmo zpřísnilo bezpečnostní opatření na Městské plovárně Louka po incidentu, kdy romské děti napadly desetiletého chlapce. Nový starosta zavedl denní dohled bezpečnostní agentury až do konce letní sezóny. Městská a státní policie spolupracují na udržení pořádku. O incidentu se vyšetřuje se sociálními orgány.


Znojmo nedávno zpřísnilo bezpečnostní opatření na Městské plovárně Louka, kde denně navštíví průměrně 800 lidí. Důvodem je incident, při němž podle otce desetiletého Martin, došlo k napadení chlapce skupinou romských dětí ve věku od 10 do 14 let. Bezpečnostní rada města reagovala rychle a vyslala do ulic společné hlídky strážníků a státních policistů.

Nepokoje s Romy se vznáší nad Znojmem již delší dobu. Nové vedení města, které na začátku srpna nahradilo koalici vedenou Ivanou Solařovou (ANO), se rozhodlo pro další krok. Až do konce letního provozu, tedy do 13. září, bude na plovárnu dohlížet bezpečnostní agentura True Agency Security. Nový znojemský starosta František Koudela (SPOLU) prohlásil, že bezpečnost občanů a návštěvníků Znojma je na prvním místě.

Nové opatření zahrnuje nasazení dvou pracovníků security na plovárnu každý den od 14 do 21 hodin. V případě nepříznivého počasí a zavření plovárny se mohou přesunout do jiných lokalit města. „Doufáme, že jejich přítomnost bude mít preventivní efekt a zabrání dalším incidentům. Budou dohlížet na dodržování provozního řádu a v případě potřeby vše řešit s plavčíky. Pokud dojde k větším prohřeškům nebo agresivnímu chování, mají právo zadržet viníky do příjezdu Městské policie či Policie ČR,“ uvedl nový místostarosta Jakub Malaška (Naše Znojmo).

Červnový incident vyvolal v Znojmě značnou pozornost. Strážníci původně plánovali předat případ státním policistům, ale nakonec zůstala věc u nich, protože neexistovalo podezření na spáchání trestného činu. Mluvčí znojemské radnice Lenka Pikartová uvedla, že bylo podáno oznámení, ale kvůli neveřejnosti řízení nelze poskytnout detaily.

Bývalá starostka Solařová rovněž zmínila, že městská policie řeší různé prohřešky s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Jedná se například o případy napadení na plovárně a ve spodní části města. Některé případy byly předány OSPODu k došetření, aby se mohlo léto ve Znojmě prožít v klidu a pohodě,“ doplnila Solařová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy