Do Europarlamentu kandidují Nerudová, Gregorová i "mimozemšťané"

Jihomoravští kandidáti mají v evropských volbách šanci na úspěch, přičemž mezi výrazné osobnosti patří Danuše Nerudová (STAN) a Markéta Gregorová (Piráti). Konflikty kandidatur, spekulace kolem možné role Nerudové v Evropské komisi a místní snahy o získání voličské podpory dominují předvolebnímu dění.


Již sice nepatří Marcel Kolaja mezi jihomoravské aktéry, protože se přestěhoval do středních Čech, ale jihomoravští kandidáti mají v evropských volbách za necelé dva týdny stále šanci na úspěch. Jedním z příkladů je mikulovská politička, která se nachází na třetím místě kandidátky hnutí STAN, nesoucí název Starostové a osobnosti pro Evropu.

'Pro to, aby bylo Česko v Evropě úspěšné, musíme znát nejen lokální úroveň, ale také naše partnery. Mám pocit, že kandidáti v posledních dvaceti letech neměli dostatek povědomí o potřebném kontextu,' uvádí politička, která žila v Paříži a Londýně a jejím manželem je Nizozemec pracující v Rakousku.

Hnutí STAN představilo svou kandidátku do evropských voleb, kterou povede ekonomka Danuše Nerudová. 'Aby byla Evropa silná, musí být silná i uvnitř,' komentuje situaci, narážejíc na omezená přeshraniční spojení mezi Mikulovem, kde nyní žije, a sousedními zeměmi.

Téměř jistotu mandátu má její kolegyně z jihu Moravy a zároveň lídryně Starostů Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity a neúspěšná prezidentská kandidátka, která žije v Kuřimi u Brna. Spekuluje se o ní dokonce jako o možné české eurokomisařce, která by mohla nahradit Věru Jourovou.

Otto Eibl, politolog z Masarykovy univerzity, uvedl, že je zajímavé, že Nerudová je adeptkou na dva rozdílné posty, ale není to poprvé ani naposledy, co nějaká strana takto postupuje. Uvidí se, jak to voliči budou vnímat, nebo jestli je to pod jejich rozlišovací schopnosti.

Mezi jihomoravskými kandidáty figurují také Markéta Gregorová za Piráty, která již v Bruselu zasedá, a to z druhého místa kandidátky. Mezi kandidáty STAN se na třetím místě nachází místostarostka Mikulova, Petra Korlaar. Ondřej Krutílek, poradce premiéra pro evropskou legislativu, je na pátém místě kandidátky SPOLU.

Pokud by Nerudová v případě vládního výběru přešla do Evropské komise, šance Korlaar na mandát europoslankyně by se zvýšila. 'Místostarostkou bych nebyla, ale chtěla bych zůstat zastupitelkou. Myslím, že propojení evropské a komunální úrovně může být naopak prospěšné,' uvádí Korlaar.

Ondřej Krutílek se snaží v posledních týdnech osobní kampaní motivovat voliče, aby mu dali preferenční hlas, čímž by mohl zvýšit šance na úspěch v evropských volbách a poskočit podobně jako Alexandr Vondra před pěti lety. 'Osobní kampaně mají v rámci SPOLU povolené, navíc každý kroužek pro kandidáta je i hlasem pro celou koalici,' vysvětluje Krutílek.

Hnutí ANO nezahrnuje na svých kandidátkách žádná známá jihomoravská jména s šancí na zisk mandátu. Z recesistického uskupení 'ANO, vytrollíme europarlament' se tentokrát nekandiduje, avšak podobně znějící uskupení 'ANO, lepší EU s mimozemšťany' se pokusí zmást voliče.

Za komunisty, kteří vytvořili kandidátku Stačilo!, je na pátém místě Petra Rédová Fajmonová, známá svými kontroverzními výroky během pandemie COVID-19.

SPD nemá žádná známá jihomoravská jména na své kandidátce, avšak jedno figuruje na posledním místě kandidátky Aliance za nezávislost ČR, kterou vytvořil Hynek Blaško. Tuto krajně pravicovou alianci podporuje i Miroslav Sládek, bývalý lídr republikánské strany. Sociální demokracie se pokouší vrátit do europarlamentu v čele s Lubomírem Zaorálkem, přičemž osmou a devátou příčku obsadili Zuzana Brzobohatá z Tišnova a Filip Hrůza ze Šečkovic.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy