Nález ostatků Jindřicha z Lipé: Archeologický průlom v Brně

Archeologové v Brně exhumovali ostatky Jindřicha z Lipé, jednoho z nejvýznamnějších šlechticů své doby. Exhumace byla relativně snadná díky bývalému kostelníkovi, který označil přesné místo pohřbu.


Jedním z nejvýznamnějších šlechticů své doby, Jindřich z Lipé, se znovu ocitl v centru pozornosti. Podle archeologa Petra Vachůta z Muzea města Brna byla exhumace jeho ostatků poměrně snadným úkolem. Mnohem větší výzvou však bylo najít přesné místo jeho pohřbu, především kvůli nedostatku záznamů o jeho přemístění při rekonstrukci baziliky v 60. letech 20. století.

Štěstí vědcům přálo, když bývalý kostelník přesně označil místo, kam byly ostatky přemístěny. Po 40 minutách pečlivých prací narazili archeologové na skříňku s kosterními ostatky, která ležela nečekaně hluboko. V ní se s velkou pravděpodobností nacházel sám Jindřich z Lipé společně s některými kostmi dalších jedinců. „Nevíme, kdo další by to mohl být,“ uvedl Petr Vachůt a dodal, že analýzy by mohly odhalit více.

Vedle původního hrobu objevili odborníci i prázdnou hrobku, která vzbudila další otázky o historii místa. Mezi dochovanými artefakty ze Jindřichova hrobu byly pouze spona na opasku a hřebíky z rakve, což potvrzuje, že jeho pohřeb proběhl v duchu křesťanské pokory, jak nařídila jeho partnerka Eliška Rejčka.

Podobně jako rekonstrukce tváře vojevůdce Františka Trencka by i Jindřichova tvář mohla být znovu vytvořena prostřednictvím moderních technologií. „Přál bych si, abychom mohli pohlédnout do tváře tak významné historické osobnosti,“ uvedl Vachůt.

Archeologové byli překvapeni, když objevili další zděný hrob v ose před oltářem baziliky. 'Nejprve jsme mysleli, že jde o příslušníka vysoké šlechty z doby Elišky a Jindřicha, ale po důkladném prozkoumání se ukázalo, že pochází z období baroka,' vysvětlil historik Ctibor Ostrý.

This unknown burial could belong to a significant figure from the Baroque period, possibly abbotesses or members of the Cistercian order who were active in the basilica. Although the remains from this grave will not be exhumed for ethical reasons, researchers plan to investigate further by examining details and consulting historical archives.

Researchers will proceed with caution, ensuring that the mysterious grave is not damaged. Special samples taken from the site will be analyzed to potentially reveal information about the bacteria present, although determining the precise age of the remains may be challenging.

Historické zkoumání v Brně už vedlo k objevu nových bakterií, jako například Rhodococcus jostii, která byla pojmenována po markraběti Joštovi Moravském. Tento směr výzkumu může i nadále odhalovat fascinující detaily z historie a přinášet nové poznatky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy