Řídím, piju nealko pivo!

KRAJ: Odměnou pro vzorné řidiče dodržující pravidla silničního provozu bylo nealkoholické pivo.


Období velikonočních svátků může svádět v rámci různých akcí a setkání ke konzumaci alkoholu a následnému usednutí za volant či řídítka. V České republice je nulová tolerance alkoholu za volantem i za řídítky, a to jak u motorových, tak i nemotorových vozidel. Jeho vliv na schopnost ovládat řízení bývá velmi často podceňován. Pouze včasný a správný úsudek a plné soustředění na řízení vozidla zajistí bezpečnou cestu pro řidiče samotného i pro ostatní účastníky silničního provozu. Jakmile tedy nadýcháte jakoukoli hodnotu nad 0 promile, máte problém. Na tuto skutečnost v těchto dnech upozorňují policisté, v rámci preventivně bezpečnostní akce Řídím, piju nealko pivo. S poněkud netradiční policejní hlídkou se mohli řidiči setkat např. v pondělí 25. března na Blanensku ve směru z Blanska na Lažánky. Tato hlídka byla posílena o zástupce z BESIPu, který odměňoval ukázněné řidiče, kteří dodržují pravidla silničního provozu nealkoholickým pivem. Akce také pokračovala v rámci Jihomoravského kraje na Břeclavsku, a to na Velký pátek. 

Výsledky na Blanensku nás potěšily, u řidičů všech zastavených vozidel, kteří se podrobili silniční kontrole, ukázala dechová zkouška negativní výsledek. Hůře na tom byli však řidiči na Břeclavsku, kdy mezi prvními zastavenými řidiči byla řidička, jejíž dechová zkouška ukázala 0,92 promile a nebyla jediná, která usedla za volant pod vlivem alkoholu. V průběhu akce Řídím, piju nealko pivo, byli odhaleni další tři hříšníci, kteří taktéž usedli za volant pod vlivem alkoholu.

Výše uvedená akce si klade za cíl připomenout motoristům, že alkohol ani jiné návykové látky za volant nepatří a dále jde o snahu snížit počet dopravních nehod zapříčiněných osobami pod vlivem alkoholu. V České republice zemře každý 11. člověk při nehodě zaviněné vlivem alkoholu nebo drog.

por. Mgr. Lenka Petrželková, 30. března 2024
 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy