ČKD Blansko se potýká s finančními problémy

0

ČKD Blansko, strojírenský gigant, finanční problémy, insolvence, dluh 300 milionů korun, blog, region24


ČKD Blansko, strojírenský gigant, se potýká s finančními problémy a míří do insolvence, s dluhem přes 300 milionů korun. Firma uvádí kombinaci inflace a ruských sankcí jako hlavní příčiny finančních potíží.

Strojírenský gigant ČKD Blansko se potýká s finančními těžkostmi a míří do insolvence. Firma, s dluhem překročujícím hranici tří sta milionů korun, oznámila že podala insolvenční návrh. Osmičkovým strunám dominuje ruská firma, která je jediným akcionářem. Pravděpodobný konec výroby turbín pro vodní elektrárny v blanenském podniku vyvolává obavy, zda mohou pracovníci najít uplatnění v jiných částech provozu v areálu Závody ČKD Blansko.

Ve svém insolvenčním návrhu firma odkazuje na kombinaci inflace a ruských sankcí jako hlavní příčiny svých finančních potíží. Firma napsala, že zpřísnění sankčního režimu vedlo k zániku všech bankovních účtů a žádná z českých bank se nyní nechce angažovat, což ztěžuje fungování společnosti a plnění jejích zákonných povinností vůči věřitelům a zaměstnancům.

Závod ČKD Blansko, který je pronajímatelem celého areálu, se také snaží vyřešit situaci. Ředitelka areálu, Tereza Svobodová, uvedla, že vzhledem k nesatisfakční finanční situaci holdingu, byly zahájeny investice do vnitřních prostor, které by umožnily pronájem největší haly, kterou firma využívá, na části.

Areál, rozkládající se na ploše 23 hektarů, byl zakoupen před čtyřmi lety a postupně je renovován. Svobodová uvedla, že práce se zaměřují na opravy střech, nové opláštění a instalaci solárních panelů. I přes finanční potíže, část výroby pokračuje, zejména v hale Dalešice, odkud se v minulosti dodávaly turbíny pro přehradu stejného jména.

Navzdory nejistotě, která momentálně panuje ve společnosti, soudní proces oznámení úpadku firmou ze strany Krajského soudu v Brně stále probíhá. Klára Belkovová, mluvčí krajského soudu, upozornila, že chybějící údaje o majetku a závazcích firmy komplikují postup.

Je možné, že někteří z 130 zbývajících zaměstnanců najdou uplatnění v jiných firmách v areálu ČKD Blansko. To však nebude možností pro Luboše Sedláka, který je nyní v důchodu.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář