Lvíče v ZOO Hodonín muselo být uspáno

0

samice lva, zoo hodonín, zdravotní komplikace, kriticky ohrožený druh, lev berberský, blog


Samice lva v ZOO Hodonín ztratila možnost kojit mládě, což vedlo k jeho zdravotním komplikacím a nakonec k nutnosti eutanazie. Přesto prokázala u druhého mláděte výrazný pokrok v péči. Lvice, pocházející z Plzně, představuje kriticky ohrožený druh lva berberského.

Samice lva v Hodonínské ZOO ztratila mléko krátce po porodu, což vedlo k oslabování mláděte, které začalo rychle ztrácet na váze. Pokusy zoologů obnovit laktaci prostřednictvím hormonů bohužel nepřinesly očekávaný výsledek. Z důvodu znatelné střevní infekce a následné apatie mláděte, bylo nakonec rozhodnuto o eutanazii. Zooložka Zdenka Vavrysová uvedla, že toto rozhodnutí bylo přijato po poradách s veterináři z humánních důvodů.

Navzdory této smutné události, samice lva zaznamenala značný pokrok. Zatímco u prvního mláděte byla nesmělá a neschopná laktace, u druhého mláděte prokázala vzornou péči a mládě dobře prospívalo. Zoologové doufají, že v případném dalším vrhu bude mít lvice více mláďat, což by představovalo optimálnější podmínky pro jejich odchov.

Lvice, která pochází z Plzně a německého Neuwiedu, byla do Hodonínské ZOO převezena vloni na jaře. Tento druh lva, známý jako lev berberský, je v přírodě již vyhuben a přežívá pouze díky záchranným programům v zoologických zahradách. Odchov tohoto druhu je geneticky náročný, což přináší další výzvy pro zoology a ochranáře.

Zároveň bohužel ZOO Hodonín přišla o jednoho z dvojice psů hyenovitých. Pitevní zpráva zatím není k dispozici, existuje však podezření na klíšťovou nákazu nebo mrtvici. Navzdory této ztrátě zoologická zahrada plánuje pokračovat v chovu těchto zvířat a je již v kontaktu s koordinátorem pro získání nového chovného páru.

ZOO Hodonín patří k nejmenším a nejmladším zoologickým zařízením v České republice i na Slovensku. Byla otevřena v roce 1977 a loni ji navštívilo skoro 174 tisíc návštěvníků, což bylo sice zhruba o 6 000 méně než předchozí rok, ale přesto se jednalo o třetí nejvyšší návštěvnost v historii zoo.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář