Migranti z Afriky nalezeni v kamionu u brněnského letiště

0

migranti, kamion, policie, tlumočník, slovensko, blog, aliado


Policie objevila devět migrantů z Afriky v kamionu u brněnského letiště. Vzhledem k jazykové bariéře bylo nutné povolat tlumočníka. Migranti dorazili nelegálně ze Slovenska a pocházejí z Etiopie a Eritreje. Po zdravotním vyšetření byli vráceni na Slovensko. Policie šetří zapojení převaděčů.

Policie musela povolat tlumočníka, aby mohla zahájit správní řízení týkající se vyhoštění devíti běženců. Tato potřeba byla zvlášť náročná vzhledem k tomu, že mezi nimi byli lidé z afrických států, kde je jazyková bariéra běžná. „Máme jen málo dostupných tlumočníků, kteří ovládají jazyky z afrických zemí. Čím je řeč exotičtější, tím těžší je najít někoho, kdo by mohl tlumočit,' uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Policisté objevili devět afrických migrantů ve středu ráno v kamionu, který byl zaparkován u skladišť brněnského letiště ve Slatině. Během rutinní kontroly zaznamenali hluk vycházející z nákladového prostoru jednoho z kamionů. Společně s celníky ho otevřeli a odhalili nelegální cestující.

„Devět cizinců k nám dorazilo nelegálně ze Slovenska. Jejich původ je neobvyklý, protože v poslední době často přicházejí běženci hlavně ze Sýrie. Zjišťujeme, jak se sem dostali muži z Eritreje a Etiopie, včetně možnosti, že jim mohli pomáhat převaděči,' vysvětlil Chaloupka.

Po zajištění bezpečnosti a potřebného zdravotního vyšetření byli migranti vráceni na Slovensko. Policie nyní pracuje na zjištění detailů jejich cesty a možné účasti organizovaných skupin, které by mohly být zapojeny do nelegálního převozu osob. „Tato možnost je předmětem dalšího šetření,“ doplnil Chaloupka.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář