Vodní buvoli pomáhají obnovit biotopy u Pouzdřan

0

bíložravci, vodní buvoli, revitalizace, invazivní rostliny, biodiverzita, blog, blogall


Mohutní bíložravci, tři samice vodních buvolů Stella, Duo a Luna, byli vypuštěni u Pouzdřan, aby pomohli s revitalizací oblasti zasažené invazivními rostlinami. Tento projekt, inspirovaný úspěchy v NP Podyjí s exmoorskými poníky, slibuje podporu biodiverzity a obnovu přírodních biotopů.

Na pastvinu u soutoku Jihlavy a Svratky nedaleko Pouzdřan byli ve středu dopoledne vypuštěni mohutní bíložravci. Tato lokalita, která se nachází v těsné blízkosti cyklostezky, umožňuje návštěvníkům bezprostřední pohled na tři samice vodních buvolů. Tato trojice, pojmenovaná Stella, Duo a Luna, byla vybrána k pomoci s obnovou oblasti postižené invazivním rozšířením různých druhů rostlin.

Podle Gašpara Čamlíka z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické, buvoli vytvoří různorodou mozaiku prostředí. „Díky jejich pastvě vzniknou nejen vypasené a pošlapané plochy, ale i oblasti, které zůstanou nedotčené,“ vysvětlil Čamlík pozitivní dopad těchto zvířat na krajinu.

Invazivní druhy pod kontrolou

Šíření invazivních druhů, jako je například akát, se stalo vážným problémem pro místní ekosystém. Vegetace k pastvě mají buvoli dostatek a dokrmu senem bude potřeba teprve v zimě, což nabídne úchvatný pohled na postupnou proměnu krajiny pod jejich vlivem.

Podobné projekty v NP Podyjí

Podobné iniciativy jsou již zavedeny i jinde, například v Národním parku Podyjí, kde od roku 2018 exmoorští poníci úspěšně spásávají plochy Havranického vřesoviště a oblasti u Mašovic. Tyto iniciativy jsou důležité pro udržení krajin a podporu biodiverzity.

Ekologičtí pomocníci

Marie Kotasová Adámková z Masarykovy univerzity, která vede tým Envirop, vysvětluje, že buvoli snášejí kolísání vodní hladiny a pomáhají tak udržovat prostředí, které se jinak stává nehostinným. Tým se zaměřuje na monitoring a obnovu významných přírodních biotopů v Jihomoravském kraji.

Kotasová Adámková vidí ve využití buvolů velký potenciál, protože region kolem Pouzdřan je domovem řady ohrožených druhů obojživelníků, plazů, ptáků a bezobratlých živočichů. „Postupné zarůstání nežádoucími druhy rostlin dělá prostředí pro tyto druhy nehostinným,“ uvedla.

Budoucnost puvolů v projektu

Buvoli byli zapůjčeni z Buvolí farmy Ohař na Písecku, kde jsou chováni pro produkci mléčných výrobků. V oblasti u Nových Mlýnů zůstanou pravděpodobně až do roku 2029, kdy projekt skončí.

Tento inovativní přístup k ochraně a obnově přírodních ekosystémů slibuje nejen návrat biodiverzity, ale také nový pohled na využití hospodářských zvířat v ekologii a ochranně přírody.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář