ČKD Blansko Holding je v úpadku: Dluží 300 milionů

Krajský soud v Brně poslal strojírenskou firmu ČKD Blansko Holding do úpadku. Firma se sama prohlásila v insolvenci a dluží 300 milionů korun. Její majetek činí asi 55 milionů. Většina problémů firmy pramení ze sankcí vůči Rusku, které brzdí její prodej a účast v tendrech. Přezkumné jednání proběhne 5. prosince.


Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku, jak vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní dva měsíce na přihlášení svých pohledávek. Přezkumné jednání proběhne 5. prosince, kdy se uskuteční také schůze věřitelů.

Insolvenční řízení bylo zahájeno 28. června tohoto roku, přičemž společnost podala návrh na insolvenci sama. Dluží přes 300 milionů korun, zatímco její majetek činí přibližně 55 milionů korun.

ČKD Blansko Holding vlastní ruská společnost Ťažmaš, kterou v roce 2010 koupila od skupiny J&T. Majitelem Ťažmaš je ruský poslanec Andrej Trifonov, jehož majetek zmrazil Finanční analytický úřad v prosinci 2022 kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Předseda představenstva Jaroslav Ochatrin ve svém insolvenčním návrhu uvedl, že z důvodu sankcí nemůže společnost být prodána ani se účastnit tendrů na zakázky, což bylo hlavním zdrojem jejích příjmů. Sankce navíc zasáhly firmu v době, kdy po pandemii covidu rostly ceny energií i materiálů a byly narušené dodavatelské řetězce. Důležitým faktorem problémů společnosti je také skutečnost, že významným zdrojem zakázek bylo v minulosti Rusko.

ČKD Blansko podala insolvenční návrh koncem března. Soud ji však vyzval k předložení opraveného seznamu majetku a závazků. Nové seznamy sice dodala, ale nesplnily požadované náležitosti, a tak soud návrh odmítl. Firma později podala nový návrh.

Strojírenská firma ČKD Blansko v roce 2022 vykázala ztrátu 262 milionů korun a předchozí rok skončila ve ztrátě 55 milionů korun. Tržby firmy klesly z 390 milionů korun v roce 2021 na 242 milionů korun v roce 2022.

ČKD Blansko Holding se specializuje na hydroenergetiku a strojírenský průmysl, dodává například komponenty pro vodní elektrárny.

Celý proces úpadku a insolvenčního řízení sleduje mnoho zainteresovaných stran, včetně zaměstnanců, kteří mohou být výrazně ovlivněni. Část z nich by však mohla najít zaměstnání v jiných provozech.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy