Nová kaple v Nesvačilce za 24 milionů korun

V obci Nesvačilka v Brněnsku byla slavnostně otevřena nová kaple, na které se místní podíleli více než deset let. Stavba byla podpořena místními i dárci z celé republiky, včetně řady významných osobností. Celkové náklady dosáhly 24 milionů korun.


Obec Nesvačilka na Brněnsku v posledních dnech rozvířila vodu: přilákala stovky lidí z celého regionu, mnoho z nich v tradičních krojích a slavnostních uniformách. Zdaleka se ale nejednalo o jen o oslavu státního svátku. Farníci z Nesvačilky a jejího širokého okolí prožívali mnohem větší radost, neboť jim byla konečně otevřena jejich nová kaple.

Nově vysvěcená kaple, svého času nazývaná vymodlená, je ačkoli teprve na začátku svého plnohodnotného fungování, již neseměří neobyčejnou historii. Své první kapitoly napsala už v době, kdy začala spojovat komunitu a někdy i odkryla duchovní sílu a moc. 'Očekáváme, že její význam v naší komunitě bude i nadále rostou. Je to místo, kde lidé zachytávají Boží přítomnost ve svých životech,' poznamenál biskup Pavel Konzbul z Brna, který kapli vysvětil.

Zvláštního významu nabývá fakt, že pokřtění kaple se uskutečnilo 8. května, což je mariánský svátek Panny Marie, Prostřednice všech milostí - Patronky, které je nesvačilská kaple zasvěcena.

Chýše pro modlitby a duchovní osvěžení si místní farníci přáli už od začátku 20. století. Tehdy vznikl Spolek pro stavbu nesvačilské kaple a první peníze na její stavbu začaly přibývat do pokladny. Bohužel, tyto nasbírané prostředky byly během války rozkradeny a sny o stavbě kaple byly nuceny vyčkávat na lepší časy.

Tento sen oživil před více než deseti lety farář René Václav Strouhal z nedaleké Moutnice. Podobně jako téměř sto let předtím, oběť zanedbaných peněz a komunistického režimu povzbudila místní, aby znovu začali šetřit na své vysněné místo pro modlitby. 'To, že se kaple konečně podařilo postavit, považuji za zázrak,' uvádí skromně farář Strouhal.

Jeho slova potvrzuje i mimořádná podpora, kterou stavba obdržela. Kromě místních, kteří se podíleli jak finančně, tak pracovně, se do věci zaangažovali i sponzoři a dárci z celé republiky, včetně řady významných osobností. Stavbu například podpořili operní pěvkyně Dagmar Pecková, zpěvák Martin Ruppert nebo kardiolog Petr Neužil. Celkové náklady na stavbu dosáhly 24 milionů korun.

Unikátnost kaple zdůrazňuje i její charakteristická architektura. Dominuje jí 25 metrů vysoký válcovitý tvar a stavba je z velké části zhotovena ze sedmi jedlových trámů provedených pouze sekerami, které symbolizují sedm utrpení Panny Marie. Přírodní vzhled stavby doplňuje osmý trám, který dotváří obraz kříže.

'Chtěli jsme, aby kaple odrážela symboliku Panny Marie Bolestné. Její utrpení a obětování nás spojuje s Bohem a poskytuje nám útěchu. Jako bílá věž v krajine, tato stavba slouží jako maják naděje. Odráží naši historii, ale zároveň je pevně ukotvena v současnosti,' vysvětluje architekt Jan Šépka, který za tento projekt získal v roce 2017 ocenění Dřevostavba roku.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024