Pokles porodnosti ovlivní světovou ekonomiku: Studie varuje před výzvami migrace

Studie v medicínském časopise The Lancet varuje před dramatickými demografickými změnami kvůli klesající porodnosti ve třech čtvrtinách zemí do 25 let. Změna může nebezpečně ovlivnit sociální, ekonomické, environmentální a geopolitické sféry.


V prestižním medicínském časopise The Lancet nedávno vyšla nová studie věnující se problematice globální porodnosti. Výzkum, který byl financován nadací Bill & Melinda Gates Foundation, naznačuje, že budeme čelit dramatickým demografickým změnám v následujících 25 letech. Tento pokles porodnosti, jak studie ukázala, bude mít mohutný dopad na různé sféry života – sociální, ekonomickou, enviromentální a geopolitickou.

Během následujících třiceti let se očekává, že tři čtvrtiny světových zemí budou mít méně než 2,1 dítěte na ženu, což je potřebná míra porodnosti pro obnovování populace. I přes různé migrační politiky a technologické pokroky se zdá, že světová ekonomika bude s poklesem porodnosti pravděpodobně bojovat.

Studie také ukazuje, že pokračování tohoto trendu může způsobit, že některé 'resistentní' sektory, jako například stavebnictví, mohou čelit významným výzvám. Klesající počet pracujících by mohl totiž způsobit pokles celkové ekonomiky.

Ale co to znamená pro naši budoucnost? Podle studie se očekává, že světová míra porodnosti (TFR) klesne z 1,83 na 1,59 do roku 2100. Předpovídá se, že planeta bude mít vrcholu populace okolo 9,7 miliardy lidí v polovině osmdesátých let tohoto století. Tento pokles bude mít nepochybně hluboký dopad na globální dynamiku.

Navzdory tomuto významnému poklesu porodnosti však studie také ukázala, že některé země, například Niger a Tonga, zůstanou nad potřebnou měrou pro obnovování populace. Nicméně, pod touto hranicí už se nyní pohybuje mnoho rozvinutých zemí, včetně Číny a Indie. Překvapivou skutečností je, že Jižní Korea má momentálně nejnižší míru obnovy na úrovni 0,82.

Studie The Lancet přináší důležitý pohled na budoucí globální výzvy spojené s klesající porodností. Jeden z hlavních závěrů je, že pokud chceme zajistit udržitelnou budoucnost našeho světa, musíme se zaměřit na řešení tohoto problému a jeho dopadů na sociální, ekonomické, environmentální a geopolitické sféry.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vila Tugendhat

Hlavní zprávy