Přesměrování turistické trasy kolem jeskyně Jáchymky

Sokol stěhovavý si v Moravském krasu zvolil hnízdění, turistické trasy kolem jeskyně Jáchymky kvůli ochranu druhu musí být přesunuty. Sokol si letos vybral pro hnízdo jiné místo, než byla Býčí skála. Změny tras by mohly narušit návštěvníky, zvláště ty s fyzickými omezeními.


V Moravském krasu se objevil nový obyvatel - sokol stěhovavý. Jeho příchod však znamená strohá realita pro milovníky přírody a turisty. Turistická trasa kolem jeskyně Jáchymky, kterou sokol zvolil pro své hnízdo, je dočasně změněna v zájmu chránění tohoto druhu. Přítomnost sokola byla poprvé zaznamenána na Býčí skále, ale letos si samec yvolil pro hnízdění druhé místo.

„Cílem změny je vytvořit klidovou zónu kolem sokolího hnízda. Samice nyní potřebuje odpočívat a inkubovat svoje vejce. Jakákoli rušivá činnost by mohla vést k tomu, že samec opustí hnízdo,' vysvětluje dobrovolný strážce přírody CHKO Moravský kras Radovan Mezera.

Nová trasa je přizpůsobena tak, aby minimalizovala rušení. To však může znamenat jisté nepohodlí pro některé návštěvníky, zejména ty, kteří se pohybují na kolečkových křeslech nebo mají jiný druh fyzického postižení. Zoolog Antonín Krása apeluje na veřejnost: „Vyzýváme lidi, aby podle možnosti upravili své plány a vyhledali alternativní turistické trasy v okolí.'

V době, kdy mláďata sokola opustí hnízdo, budou přírodní ochránci odstranit bariéry a pásky, které nyní omezují přístup k jeskyni Jáchymka. Mezera uvádí, že zatím je reakce veřejnosti pochopitelná a respektující: „Je důležité dodržovat tyto nové směrnice. Příroda byla tady dlouho před námi.'

Školní lesní podnik Křtiny, vlastník pozemku, na kterém sokol hnízdí, také vykazuje jistou míru flexibility. „Omezení těžby a přesun činností souvisejících s výsadbou jsou jen některé z kroků, které podnikáme,' uvedl zástupce ředitele Tomáš Pospíšil.

V současné době představují pro ochránci přírody největší výzvu cyklisté. „Cyklisté mohou vstoupit do přírodní rezervace pouze po cestách, které jsou jim určeny,' podotýká Mezera.

Aktuální informace o uzavřených trasách a dalších pravidlech mohou návštěvníci vyhledat na Facebooku strážců přírody v Moravském krasu nebo v internetových mapách.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy