Speciální UV přístroj chrání květy před mrazem

Nástup jarních mrazů se testuje na několika evropských vinicích pomocí technologie nazývané mrazuvzdornost. Francouzský výzkumník Francois Sement vysvětlil, jak tato technika funguje a upozornil na potřebu její aplikace min. 48 hodin před příchodem mrazu. Jde o první pokus tohoto druhu v ČR.


S nástupem jarních mrazů testuje pouze hrstka evropských vinic působení mrazuvzdorností, což ukázalo, že tato technika může být efektivní obranou proti nepříznivým teplotním podmínkám. Francouzský výzkumník Francois Sement ze společnosti UV Boosting vysvětlil, že je třeba zahájit tuto proceduru 48 hodin před nástupem mrazu. Pokud chladné teploty přetrvávají, je možné postup zopakovat až dvakrát.

Speciální UV přístroj byl navržen a vyvinut týmem z francouzské univerzity v Avignonu a jeho nákupní cena se pohybuje v řádu stovek tisíc korun. Své zvláštní paprsky přístroj stresuje rostliny, čímž se stávají houževnatějšími proti nemocem nebo právě mrazu. V České republice je to první pokus tohoto druhu.

'Mráz obvykle nezasáhne celý vinohrad, ale pouze kritická místa, jako jsou oblasti poblíž vodních těles nebo ve svazích. Vzhledem k negativní předpovědi počasí jsme se rozhodli otestovat účinky UV Boostingu na vybraných řadách v těchto oblastech', prohlásil Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy.

Ptáček upozornil na rychlý nárůst vegetace na vinicích o asi 14 dní díky nedávným nadprůměrným teplotám. Rostliny v těchto fázích vývoje jsou zvlášť náchylné k mrazu a pokud teploty klesnou pod bod mrazu, může to negativně ovlivnit letošní úrodu.

'Hrozny z části vinice postižené mrazem se mohou lišit od ostatních. Obvykle dosahují menšího množství a velikosti a dozrávají v jiné době, což ztěžuje sklizeň a zpracování. To také zvyšuje náklady na sklizeň', dodal Ptáček. Traktor s UV panelem, který jezdí mezi řádky vinné révy, byl ve vinařství uveden do provozu loni a funguje jako doplněk k tradičnímu postřiku.

Mrazy o víkendu způsobily škody na vinné révě ve vinohradech na různých místech jižní Moravy. Zástupci Svazu vinařů zkoumají situaci a podle nich došlo k poškozením v nižších částech svahů na celém území. Meteorologové předpovídají ještě nižší teploty od neděle do středy.

'Není problémem, pokud teploty klesnou pod nulu jen krátce po ránu. Ale v pátek teploty klesly mezi třetí a čtvrtou hodinou ráno a mráz pak trval nejméně tři až čtyři hodiny. Za tu dobu mohla voda uvnitř výhonků zmrazit a zničit je', sdělil jeden z vinařů. Meteorologické předpovědi ukazují, že noční teploty klesnou pod nulu v noci na neděli, pondělí a úterý, s nejnižšími teplotami kolem dvou stupňů pod nulou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy