Po mecenášce Babyboxů pojmenovali odloženou dívku

Osmdesátiletá Eva Němcová, soukromý podporovatel babyboxů, byla oceněna pojmenováním nově narozené dívky po ní. Eva Němcová, která byla sama sirotek a bezdětná, věnovala většinu svého majetku babyboxům.

0

Včera

Nemocnice sv. Anny pěstuje vlastní léčebné konopí

Brněnská fakultní nemocnice sv. Anny se stala první v Česku, která sama pěstuje léčebné konopí. Kromě poskytování konopných přípravků se nyní věnuje i jejich výrobě a šlechtění. Cílem je zvýšení dostupnosti léčebného konopí pro pacienty.

0

Před 3 týdny

Meda a Jan Mládkovi na zámku Rosice

Meda a Jan Mládkovi, významné osobnosti poválečného exilu a propagátoři české kultury, jsou připomínáni na výstavě na zámku Rosice. Meda Mládková, zesnulá v květnu 2022, byla zakladatelkou pražského Musea Kampa.

0

Před 3 týdny

Speciální UV přístroj chrání květy před mrazem

Nástup jarních mrazů se testuje na několika evropských vinicích pomocí technologie nazývané mrazuvzdornost. Francouzský výzkumník Francois Sement vysvětlil, jak tato technika funguje a upozornil na potřebu její aplikace min. 48 hodin před příchodem mrazu. Jde o první pokus tohoto druhu v ČR.

0

Před 3 týdny

Nájemné bydlení zdražuje

Nájemné byty v Praze a dalších krajských městech se v poslední době zdražily. Byty 2+kk nyní stojí v Praze 19 000 Kč, zatímco 1+kk jsou za 14 000 Kč. Růst cen nájmů je důsledkem různých faktorů na trhu nemovitostí a ekonomiky. Poptávka po nájemním bydlení zůstává vysoká, což zvyšuje ceny.

0

Před 4 týdny

Den pro rodinu

Dne pro rodinu nabízí bohatý program včetně sportovních ukázek, loutkového divadla, dětských aktivit a prezentace služeb. Akce se koná za příznivého počasí v prostoru knihovny a náměstí Hrdinů-gymnázium.

0

Před 4 týdny

Česko udělalo poslední krok do Ligy mistrů

Český fotbal zaznamenal úspěch, když se dostal na 10. příčku žebříčku UEFA, což znamená přímý postup mistra do základní skupiny Ligy Mistrů v roce 2025/2026. Tento úspěch především dlužíme Viktorii Plzeň, která remizovala s Fiorentinou ve čtvrtek.

0

Před měsícem

Sucho narůstá - vegetace je o měsíc napřed

Vegetace roste rychleji kvůli předčasné odtávání sněhu a vysokým teplotám v České republice. Stromy a rostliny odebírají vodu o měsíc dříve, než je obvyklé, což zvyšuje riziko sucha, pokud nezačne pršet intenzivněji.

0

Před měsícem

Česká zemědělská půda je plná pesticidů

Zemědělská půda v Česku je znečištěná pesticidy z minulosti, ukazuje výzkum Mendelovy univerzity. Pesticidy, některé i zakázané v EU, ovlivňují biodiverzitu a zdraví lidí. Vědci varují o nelegálním použití pesticidů a agrochemikálií.

0

Před měsícem

Vincour opouští led, vrací se do Komety ve sportovním úseku

Bývalý hráč NHL a KHL a odchovanec Komety Brno, Tomáš Vincour, ukončil svou hokejovou kariéru. Vincour oznámil, že místo pokračování na ledě se rozhodl pomáhat týmu mimo led.

0

Před měsícem

Mladiství pachatelé potrestáni za brutální útok a krádež

První soudní slyšení s mladistvými se konalo za vyloučení veřejnosti. Někteří účastníci byli už odsouzeni za loupež a výtržnictví s podmíněnými tresty. Mladiství jsou také povinni nahradit způsobené škody.

0

Před měsícem

Sady Starý Lískovec lákají k rozkvetlým broskvoním

Otevřené Sady Starý Lískovec lákají veřejnost na tisíce rozkvetlých broskvoní a švestek. Nabízí jedinečný zážitek a oázu klidu v jarní přírodě. Navštivte toto místo pro rodinný výlet či fotografickou inspiraci.

0

Před měsícem

MotoGP součástí Formule 1 ?

Jednání o akvizici MotoGP probíhá, aby se stalo součástí Formule 1. Tento krok by mohl stát více než 100 miliard korun a znamenal by sjednocení obou motoristických soutěží pod jednou vlajkou.

0

Před měsícem

Stovka selat zahynula při nehodě kamionu u Znojma

Kamion s 500 selaty se převrátil na Znojemsku. Přibližně 100 zvířat na místě uhynulo a 8 s vážnými zraněními bylo utraceno. Příčina nehody zatím není jasná. Řidič kamionu byl lehce zraněn.

0

Před měsícem

Vítr řádil na Moravě, hasiči zasahovali

Silná bouře postihla ČR v sobotu, zanechávajíc škody a rozruch. Hasiči, jak dobrovolníci tak profesionálové, zaznamenali stovky výjezdů kvůli následkům bouřky. V Moravskoslezském kraji řešili téměř 200 incidentů, v rámci celé republiky přes 500.

0

Před měsícem