Ochránci likvidují invazivní opuncie v Děvíně

Ochránci přírody z CHKO Pálava likvidují opuncii hnědoostnnou, která byla objevena v národní přírodní rezervaci Děvín. Severoamerická rostlina může nekontrolovaně šířit a ohrozit unikátní vegetaci lokality.


Ve čtvrtek, ochránci přírody z CHKO Pálava přistoupili k likvidaci opuncie hnědoostnné, která byla objevena v národní přírodní rezervaci Děvín. Tato severoamerická rostlina se stala předmětem úsilí ochránců, jelikož se může nekontrolovaně šířit a ohrozit unikátní vegetaci lokality.

Podle místního ochránce přírody a experta na invazní druhy, Kmeta, se jedná zatím o desítky ohnisek o přibližné rozloze několik metrů čtverečních. Ochránci zatím zlikvidovali tři ohniska a budou dále pokračovat v jejich odstranění. 'Opuncie se nijak rychle nešíří, ale pokud bychom jejímu rozrůstání nezabránili, mohla by potlačit místní cennou vegetaci,' uvádí Kmet.

Opuncie hnědoostnná je rostlina původem z jihozápadu Spojených států a z Mexika. Tvoří shluky plochých zelených článků s výškou od deseti do 25 centimetrů, které jsou chráněny trny. Je nutné při likvidaci vyjmout rostlinu kompletně včetně kořenů, což ochráncům zatím dařilo, především díky kypré půdě po jarních deštích.

Přesný původ opuncie v lokalitě Děvín není znám. V blízkosti nálezu roste starý kříž, který byl vztyčen na památku tragicky zemřelého paraglidisty. Kmet spekuluje, že někdo mohl rostlinu vysadit právě zde. Zatím se však nejde s jistotou říci, jak rostlina vlastně do oblasti zavlečena byla.

CHKO Pálava se rozkládá na ploše asi 83 čtverečních kilometrů a byla založena v roce 1976. Cení se především díky biotopům skalních, drnových a lužních stepí, lesostepí, teplomilných doubrav a suchých lesů na vápencových kopcích Pavlovských vrchů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy