Masaryk ve Znojmě: Stoletá cesta prezidenta zachycená na výstavě

0

Dům umění Znojmo, Masaryk ve Znojmě, 100, výročí návštěvy Tomáše G, Masaryka, výstava fotografií a dokumentů, výstava v roce 2024, blog, region24


Dům umění v Znojmě pořádá výstavu Masaryk ve Znojmě k příležitosti 100. výročí návštěvy prezidenta Tomáše G. Masaryka ve městě. Výstava poskytuje kontext doby a vytváření Masarykovy autority, představuje fotografie z návštěvy a dokumenty vztahující se k jeho cestě. Výstava potrvá od 7. května do 29. září 2024.

Při příežitosti výročí sta let od návštěvy Tomáše Garriguea Masaryka ve Znojmě pořádá Dům umění výstavu Masaryk ve Znojmě. Fotografie z tohoto dne doplňuje výklad nejen o samotné návštěvě, ale také ke kontextu meziválečného Československa, v němž byl vybudován prezidentův veřejný obraz a jeho široce přijímaná autorita a respekt. Výklad objasňuje vznik masarykovského kultu a jeho nejčastější veřejné projevy, z nichž se mnohé objevují i při návštěvě Znojma. Dobovou atmosféru pak dokreslují proslovy starosty, zástupců venkova i dětí tak jak je v onen slunný slavnostní pátek přednesli. K vidění jsou také dokumenty vztahující se cestě a masarykovské medaile ze sbírek Jihomoravského muzea.

Prezident Masaryk přijel do města při svém zájezdu na Moravu, jak se cestě dobově říkalo. Během deseti dnů navštívil přes třicet měst a obcí od Brna, Opavy, Luhačovic, Hodonína, Hustopečí až po malé vesničky, kde leckdy zastavoval neplánovaně, aby se s ním mohli shromáždění lidé pozdravit.

Fotografie, přestože se jich nedochovalo velké množství, zachycují téměř všechny důležité momenty toho dne od výzdoby města, přes prezidentskou kolonu, vítání Masaryka po významné představitele Znojma té doby.

Výstavu bude možné navštívit v přednáškovém sále Domu umění na Masarykově náměstí ve Znojmě od 7. května do 29. září 2024.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář