Advokát zneužil peněžní úschovu: Miliony šly na své potřeby

0

Advokát Jaroslav Mišinger, obvinění ze zpronevěry, 42 milionů korun, splacení dluhů, soudní proces, blog, region24


Advokát Jaroslav Mišinger čelí obvinění ze zpronevěry 42 milionů korun, které měl ve své úschově. Podle obžaloby je použil k splacení svých dluhů. Soud rozhodne o výsledku procesu na začátku dubna.

Mezi lety 2015 a 2016 se Jaroslav Mišinger dostal do hledáčku orgánů činných v trestním řízení za nakládání s penězi ve výši 42 miliónů korun složenými na účet advokátní úschovny. Podle spisu obžaloby Mišinger tyto peníze použil k uhrazení svých vlastních dluhů.

Roku 2015 převzal od společnosti Getio SE advokát Mišinger částku 6,6 milionů korun, která měla sloužit k úhradě dluhů spořitelní a úvěrní společnosti Metropolitní spořitelní družstvo. Peníze sice nabyl, a zavázal se je uschovat, ale v rozporu s dohodou a bez souhlasu společnosti je následně použil k uhrazení vlastních závazků.

Případem se v úterý vážně zabýval Krajský soud v Brně. Státní zástupce Petr Mazálek uvedl, že 'spáchal takový čin jako osoba, která má zvláštní uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného, a způsobil takovým činem značnou škodu.' Přestože Getio SE opakovaně vyzýval advokáta k vrácení částky, Mišinger ani naléhání neposlouchal a projednal pouze náhradu 6,6 milionu korun.

Paralelně s tímto případem byl Mišinger obžalován ve dvou dalších případech zpronevěry, kde měl namísto vrácení 35,1 milionu korun v úschově, které měly být použité na uzavření smlouvy o nemovitostech, rozeslat tyto prostředky na jiné účty.

Pro obhajobu se nakonec postavil právní zástupce Jaroslava Mišingera, který sdělil, že strany mají hotovou dohodu o vině a trestu, kterou co nejdříve podepíšou Přesto byl advokát před soudem velmi mlčenlivý a pouze uvedl, že s dohodou souhlasí a připustil, že kauza se 'táhne spoustu let'. Na co tak vysokou částku použil, nebylo zjištěno.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář