3D model brněnských budov

Brno zveřejnilo nový 3D model budov ve městě s přesností na 20 cm, včetně střech a komínů. Výsledek téměř pětileté práce pomůže architektům, projektantům, městským odborníkům a je přístupný veřejnosti. Model zahrnuje stromy, terén, simulace stínů, měření vzdáleností a viditelnosti.


Na webu města Brna byla dnes spuštěna inovativní webová aplikace, která zobrazuje 3D model budov v Brně s přesností na dvacet centimetrů a precizní modelace střech i komínů. Model je výsledkem téměř pětileté práce a čtyř etap, který byl vytvořen v úrovni LOD2, což znamená Level of Detail v kategorizaci dva: konstrukce střech a dalších jemnějších detailů. Model bude sloužit nejen architektům, projektantům a odborníkům města, ale je přístupný také široké veřejnosti.

Webová aplikace (https://brno.cz/3d-model) zahrnuje stromy z pasportu zeleně a digitální model terénu z roku 2019. Aplikaci lze využít ke sledování simulací stínů během dne a ročních období, měření vzdáleností a výšek, simulaci viditelnosti zvolených bodů a získávání bližších informací o budovách, jako je výška či typ střechy. Všechna tato data jsou také přístupná jako otevřená data na data.brno.cz.

Podle radního pro oblast informačních technologií Tomáše Aberla se Brno stává vůdcem v oblasti digitální urbanistiky, neboť 3D model obsahuje přes 107 000 budov a poskytuje důležitý nástroj pro plánování nových staveb, ale také možnost lepšího porozumění plánovaných změn v městském prostředí pro širokou veřejnost.

Primátorka města Brna Markéta Vaňková zmínila další výhody 3D modelu, mezi které patří možnost stáhnout data ve vhodných formátech pro práci v geografických informačních systémech či CAD systémech, ale také zobrazit model v grafických programech, jako je například volně stažitelný Blender.

Model města v nabízených formátech nabízí široké možnosti využití. Již nyní jsou data z předchozích etap často využívána projektanty a architekty při navrhování nových staveb a jejich vizualizaci. Pracovníkům města model pomůže při posuzování vhodnosti nové zástavby (např. z hlediska ovlivnění viditelnosti dominant, 'zapadnutí' stavby do území) a při plánování dalšího rozvoje města. Model a jeho vizualizace také umožní široké veřejnosti lépe si představit plánované změny v území a pomůže městu jednodušeji a efektivněji tyto změny komunikovat.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy