Den otevřených dveří na elektrárně Brněnská přehrada

Den otevřených dveří na Brněnské přehradě 23. března nabídne návštěvníkům pohled na malou vodní elektrárnu Prýgl. Provozovaná Skupinou ČEZ, elektrárna zásobuje 2 tisíce jihomoravských domácností čistou energií.


V sobotu 23. března se u příležitosti Mezinárodního dne vody otevře malá vodní elektrárna na Brněnské přehradě, populárně zvaná Prýgl, registrovaným návštěvníkům. Tato hydroelektrárna, která je provozována Skupinou ČEZ, je známá jako důležitý zdroj bezemisní energie pro Brno a okolí již více než 80 let. Svým jednorázovým otevřením nabídne návštěvníkům jedinečný pohled na historii a fungování tohoto zajímavého energetického zařízení.

Vodní elektrárna na Prýglu, s historií sahající až do 20. století, hraje stále významnou roli v širším energetickém kontextu. I přes proměny energetiky 21. století se stále udržuje na vrcholu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Svou roční výrobou 7 milionů kWh ekologické elektřiny přispívá k pokrytí spotřeby více než 2 tisíc jihomoravských domácností, a to především během odběrových špiček dne.

V posledních letech prošel tento energetický poklad rozsáhlou modernizací, která zajistila, že zůstává spolehlivým a efektivním zdrojem energie pro naši krajinu. V rámci Den otevřených dveří na vodní elektrárně na Brněnské přehradě budou návštěvníci mít možnost exkluzivně získat podrobné informace o historii, technologiích a ekologickém dopadu tohoto projektu. Pro zájemce o komentované prohlídky jsou k dispozici termíny na webu uvedeném níže.

Šance prohlédnout si blíže malou vodní elektrárnu Brněnská přehrada je pro všechny milovníky techniky a historie příležitost, která se jen tak neopakuje.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy