Lednové pokuty stoupli z 1,1 milionu na 2,7 milionu korun

Zpřísněné sankce za dopravní přestupky nemají výraznější preventivní účinek na jihomoravských silnicích. Nové pokuty zatím nevedou k významnému snížení počtu přestupků. Vybraná suma za pokuty se více než zdvojnásobila.


Vyšší pokuty za dopravní přestupky, které začaly platit od začátku tohoto roku, zatím nevedou k významnému snížení provinění řidičů na jihomoravských silnicích. Ačkoli na první pohled by se mohlo zdát, že zpřísnění sankcí by mělo mít preventivní efekt na řidiče, čísla ukazují opak. Počet přestupků za pět měsíců je srovnatelný s tím samým obdobím minulého roku. A co je ještě horší, suma vybraných pokut ve stejném období se více než zdvojnásobila.

Letos v lednu policie za jihomoravský kraj vybrala celkem 2,7 milionu korun za pokuty za nedodržení rychlosti. To je více než dvojnásobek loňského neožu, kdy řidiči za stejný přestupek zaplatili celkem 1,1 milionu korun. Počet provinění za nedodržení rychlosti vzrostl o necelých deset procent na 1 551 případů. Tyto údaje MF DNES získala od krajského ředitelství policie.

Princip 'dvakrát a dost' zkrátka zatím nefunguje podle očekávání a mnozí řidiči si na novou realitu a zpřísněné tresty zřejmě stále zvykají. Například při překročení rychlosti o 40 km/h v obci a o 50 km/h mimo obec hrozí pokuta až 25 tisíc korun a odebrání šesti bodů. Stejný postih platí i pro jiná závažná provinění jako jsou jízda pod vlivem alkoholu či drog, nepodrobení se testu na tyto látky nebo způsobení nehody s ublížením na zdraví.

Na vysokém počtu přestupků za překročení rychlosti sehrály roli i nové kamery a radarová zařízení v obcích. Kromě toho začala policie více kontrolovat a postihovat i další provinění, jako je přejíždění železničních přejezdů na červenou nebo otáčení se a couvání na dálnici. Platí zde nový 'tuctový' princip dopravní bodové částky až do šesti bodů.

Přestože řidiči si pomalu zvykají na zpřísněné pokuty, často jsou vyššími sankcemi překvapeni. 'Jsme na začátku, novela je v platnosti teprve od ledna, takže předpokládám, že si změnu časem uvědomí,' komentuje šéf krajské dopravní policie Jindřich Rybka.

Zvýšení pokut je zřejmě nejpádnější ve srovnání s loňským rokem u přestupků za předjíždění. Letos v lednu se počet takových provinění zvýšil z 36 na 316. Navzdory zvýšení pokut se počet provinění za překročení rychlosti zatím snížil pouze o necelých deset procent. Jako důvod policie uvádí zvýšený počet kontrol a předjíždění kamionů.

Přestože počet dopravních přestupků letos v lednu sice poklesl oproti loňskému roku, nejde o žádný výrazný úspěch. V letošním roce bylo v lednu zaznamenáno 4 096 dopravních přestupků, zatímco v loňském roce jich bylo 3 415. Celkově vzrostl počet vybraných pokut o téměř 60 procent, z 2,6 milionu korun loni na 6,8 milionu korun letos.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy